Osijek
NOVI IZVOĐAČI UNIŠTAVANJA “LETEĆIH KRVOPIJA”

Grad uvodi nove načine borbe protiv komaraca
Objavljeno 3. ožujka, 2015.

Nezadovoljni rezultatima tretiranja komaraca proteklih godina, osobito prošle sezone kada su građani Osijeka još u kasnoj jeseni trpjeli ubode “letećih krvopija”, gradski čelnici odlučili su promijeniti pristup i način borbe.

Naime, kako najavljuje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, za desetak dana javnosti će predstaviti nove načine i mjere kojima se namjeravaju uhvatiti u koštac s komarcima, a za koje očekuju da budu učinkovitije. “Ne možemo još govoriti o detaljima, ali u svakom slučaju vjerujemo da će ove nove mjere biti mnogo bolje i obuhvatnije i da se neće više događati da imamo velike najezde komaraca kao lani”, ističe pročelnik. Prvi je korak već napravljen: prije desetak dana raspisali su javne natječaje za izbor novih stručnjaka i operativaca koji će se na terenu nositi s komarcima. Podsjetimo, proteklih godina koncesionari su bili Služba za monitoring komaraca Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, te Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s pet izvođača.

- Ne želim napominjati kako smo bili nezadovoljni, ali, primjerice, prošle smo godine u ključnom dijelu sezone zbog tehničkih problema bili lišeni pomoći iz zraka, odnosno nismo mogli provoditi larvicidne i adulticidne tretmane zrakoplovima i helikopterima, što se više ne smije ponoviti - dodaje Kristić. Natječaji su “razbijeni” na nekoliko segmenata: prvi je raspisan za obavljanje poslova monitoringa, istraživanja i upravljanja, a drugi za izvođenje tretiranja, ali s podjelom na područja - adulticidni i larvicidni tretman i sa zemlje i iz zraka. Natječaji su otvoreni do 7. travnja, a s izabranim izvođačima sklopit će se na dvije godine. “Vjerujemo da je ovo efikasniji način. Što se tiče financijskih sredstava, u proračunu Grada Osijeka za ovu je stavku izdvojeno tri milijuna kuna, a računamo na još dva milijuna kuna od države. Ako to ne bude bilo dosta, tražit ćemo pozicije za dodatna sredstva, no to ćemo vidjeti tijekom sezone”, najavljuje pročelnik. T. Levak

Već dvije godine bez zimskog tretiranja

Ovih dana nekoliko Osječana požalilo se u redakciju Glasa Slavonije da su u svojim stanovima i kućama zamijetili komarce i pitaju je li moguće da je nova sezona "letećih krvopija" već počela. Pročelnik Kristić pak tvrdi kako je riječ o tzv. zimskim komarcima. "Budući da su sezone komaraca dugo trajale i da smo se s njima borili do u kasnu jesen, stručne službe ocijenile su potkraj dvije protekle godine, dakle 2013. i 2014., nisu potrebna zimska tretiranja koja se inače redovito provode u prosincu i siječnju, obično u podrumima i drugim vlažnim i toplim mjestima pogodnim za izlijeganje komaraca. Jedinke koje se u gradu pojavljuju ovih dana su one koje su uspješno prezimile, ali njih nema mnogo i ne očekujemo nikakve veće probleme ili pojave", objašnjava Kristić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike