Kultura
U GRADSKOM MUZEJU U POŽEGI POSTAVLJEN ZNATAN DIO IZLOŽBE “LIKOVNA BAŠTINA OBITELJI PEJAČEVIĆ” OSJEČKOG MLU-A

Plemićka obitelji Pejačević imala je povijesne veze s Požegom
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

POŽEGA – Gradski muzej u Požegi, zajedno s Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka, nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Zavičajnog muzeja Našice, Gradskog muzeja Virovitice, Gradskog muzeja Vukovara, postavio je jedinstvenu izložbu temeljito istraženih i restauriranih vrhunskih likovnih djela iz dvoraca obitelji Pejačevića.

- Plemićka obitelj Pejačević posjedovala je bogate umjetničke zbirke u svojim dvorcima u Hrvatskoj i izvan nje. Zbirke su nastradale u razdoblju od njezina dolaska na prostore Slavonije i Srijema do Drugog svjetskog rata, a danas su velikim dijelom sastavni dio fundusa nekolicine hrvatskih galerijskih i muzejskih ustanova - pojasnila je dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, koja je uz prof. Silviju Lučevnjak autorica izložbe.

Za požešku izložbu odabran je jedan manji, no reprezentativan dio umjetnina, s posebnim naglaskom na povijesnim vezama plemićke obitelji Pejačević i grada Požege, koji je postavila Lidija Ivančević Španiček, viša kustosica Požeškog muzeja. Na izložbi je postavljena i slika nepoznatog autora, portret Franje baruna Trenka, vrlo značajnog lika za požešku povijest.

Izložba se može pogledati do 27. ožujka, radnim danom od 9 do 13 sati, a posjeti vikendom mogući su uz prethodnu najavu. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

Najčitanije iz rubrike