Osijek
AKTIVNOSTI UDRUGA GRAĐANA

Za 104 projekta više od 400 tisuća kuna
Objavljeno 1. ožujka, 2015.

Iz proračuna Grada Osijek za rad udruga građana ove će godine biti izdvojeno nešto više od 400 tisuća kuna. Odnosno, nakon objavljenog javnog natječaja, na kojemu su udruge nominirale svoje projekte, zeleno svjetlo za potporu iz gradske blagajne dobile su ukupno 104 udruge. Što znači da se prosječno udrugama dodjeljuje 4000 kuna.

Udruge su podijeljene prema područjima svoga djelovanja, sedam je ukupno grupa, od područja ljudskih manjina, demokratizacije i razvoja civilnog društva, stvaralaštva mladih do zdravstvene i socijalnohumanitarne zaštite.

U posljednjem je području najviše udruga - 34. Među njima najveću potporu, 7000 kuna, dobila je Alijansa naučnih, kulturnih i humanitarnih djelatnosti. Šest tisuća kuna dodijeljeno je Udruzi gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije, a Klub žena liječenih na dojci Mammae Osijek za projekt Zdravlje u zajednici dobio je 4500 kuna.

Naravno, nisu zanemarene ni udruge proizišle iz Domovinskog rata, za čije je programe ukupno izdvojeno 100 tisuća kuna. Pojedinačno najviše, deset tisuća kuna, dobit će Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata za projekt “Pravo na istinu”. Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata OBŽ-a, Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljca Domovinskog rata te Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osijek, svaka zasebno, za svoje će projekte dobiti 7000 kuna.

Za stvaralaštvo mladih dodijelit će se ukupno 50 tisuća kuna. HKUD Željezničar za projekt “U društvu sa Željom” dobit će 12 tisuća kuna. Ukupno najviši je to iznos koji je za ovu godinu dobila jedna udruga. IAESTE Osijek za projekt “Mobilnost studenata” dobio je pak deset tisuća kuna. Organizacija glazbenoestradnih izvođača OGI uspjela je dobiti potporu za dva različita projekta, ukupno pet tisuća kuna.

Ukupno gledano, samo su tri udruge dobile peteroznamenkasti iznos, najviše je ipak onih kojima je dodijeljena minimalna potpora - dvije tisuće kuna. Tim će se iznosom podržati, primjerice, projekti poput “Sjećanje na spašavanje kulturnog blaga u Gradu Osijeku za vrijeme Domovinskog rata”, očuvanje kulturne baštine Rusina ili pak razvoja međugeneracijske solidarnosti. D. Kuštro

17.500

kuna iznosi ukupna potpora projektima nacionalnih manjina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike