Osijek
BARANJSKA ČISTOĆA

Branko Migles: Papir i plastiku naši djelatnici naknadno sortiraju
Objavljeno 27. veljače, 2015.

U nevjerici je T. S. iz Bilja (podaci poznati redakciji) gledao kako djelatnik Baranjske čistoće uzima plavu kantu za papir i žutu kantu za plastiku te njihov sadržaj istovremeno baca u kamion!

Znajući da pažljivo razvrstava plastični od papirnog otpada, gotovo da nije povjerovao da je moguće da se već selektirani otpad ponovo zajedno miješa. Njegove sumnje potvrdio je Branko Migles, direktor Baranjske čistoće, rekavši da je doista tako - već sortirani otpad djelatnici sortiraju još jednom.

- Preskupo je da imamo dva posebna kamiona tako da se u reciklažnom dvorištu papir i plastika dodatno sortiraju. Moram reći da se ondje nađe i željeza i uginulih mačaka i iznutrica od pernatih životinja, a takav otpad nitko neće kupiti. Stoga je nužno ponovno sortirati i papir i plastiku kako bismo ga mogli prodati za daljnje zbrinjavanje, a nažalost, unutar kamiona ne postoji pregrada koja odvaja papir od plastike. Ako samo jedna od deset osoba ne razvrstava kako treba, to nama predstavlja problem - rekao je direktor Migles, pojašnjavajući da razvrstani papir otkupljuje Unijapapir, a plastiku varaždinsko poduzeće Lotus. Preostali otpad ide na odlagalište u Belom Manastiru.

Na upit zbog čega onda građani razvrstavaju otpad, Migles nije dao konkretan odgovor, već ističe da dio građana ne poštuje razvrstavanje otpada u za to posebno označene kante, odnosno vreće. Dodaje da bi rado prikupljali papir i plastiku odvojeno, no ističe da je riječ o skupoj investiciji koju si ne mogu priuštiti. Inače, u 2014. godini, dodaje Minges, prikupljeno je 55 tona papira i oko 50 tona plastike, a intencija je prikupljanje što manje otpada do 2018. kad će odlagalište u Belom Manastiru morati biti zatvoreno, a nerazvrstani će se otpad prevoziti na Orlovnjak. M. Mihelić

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike