Regija
DRŽAVNO POVJERENSTVO ZA PROCJENU ŠTETA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA

14 milijuna kuna
poplavljenim ratarima
Objavljeno 27. veljače, 2015.

ŽUPANJA - Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda iz proračuna će isplatiti 14 milijuna kuna za ublažavanje posljedica šteta u poljoprivredi od poplava u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te gradu Slatini. Pomoć se raspoređuje na dvije županije, 32 jedinice lokalne samouprave, odnosno šest gradova i 26 općina. Poplavljenim općinama na istoku županjske Posavine, koje imaju i prioritet u isplati, dodijeljeni su sljedeći iznosi: Drenovcima 2.766.704 kune, Gunji 1.536.981 kuna i Vrbanji 764.364 kune. Gradu Slatini dodijeljeno je 74.434 kune pomoći za sanaciju šteta u poljoprivredi.

- Ta je pomoć strogo namjenska i mora se upotrijebiti isključivo za sanaciju štete u poljoprivredi. Jedinice lokalne samouprave, dakle općine i gradovi, ne smiju zadržavati primljeni iznos pomoći. Županijsko povjerenstvo dužno je nadzirati i pratiti namjenu utroška tih sredstava - pojasnio nam je predsjednik Državnog povjerenstva Damir Rimac.

Ta će sredstva, poručio je, ravnomjerno i u određenom postotku biti raspoređena i doznačena svakom čovjeku koji je prijavio štetu i koji je bio evidentiran kao oštećenik. S obzirom na to da je šteta u poljoprivredi bila 325 milijuna kuna, a da Državno povjerenstvo u proračunu za ovu godinu ima svega 20 milijuna kuna, određeno je da će se utvrđena šteta nadoknađivati u određenom postotku, u konkretnom slučaju riječ je o približno četiri posto po jedinicama lokalne samouprave. Rimac priznaje da je svjestan da to nije mnogo, ali da je svaka pomoć stradalim poljoprivrednicima dobrodošla. I osobno bi, kaže, bio najsretniji kada bi se svima njima šteta mogla nadoknaditi u stopostotnom iznosu, ali mogućnosti su, nažalost, ograničene.

- Vlada je nakon katastrofalnih poplava u svibnju prošle godine pomogla ljudima s gotovo 39 milijuna kuna za štetu, a Državno povjerenstvo u sekundarnom obliku pomaže te krajeve s dodatnih 14 milijuna kuna. Ukupno je do danas, kada su sve štete zbrojene i analizirane putem softvera koji smo uveli na razini cijele države, u Vukovarsko-srijemskoj županiji isplaćeno više od 50 milijuna kuna - rekao je Rimac.

Najavio je i tercijarnu pomoć iz Fonda za solidarnost Europske komisije u iznosu od 8,96 milijuna eura, odnosno 67,2 milijuna kuna. Na taj način poljoprivrednicima i obiteljima na istoku Hrvatske šteta bi se nadoknadila u iznosu većem od 100 milijuna kuna. Rimac napominje da se u 14 milijuna kuna nalazi i šteta od tuče koja je lani u rujnu pogodila područje Tovarnika te oštećenja od zaobalnih voda. M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike