Osijek
PRVI OZBILJNIJI POTRESI

Đapić: Da, ovo je kriza u osječkoj gradskoj vlasti
Objavljeno 24. veljače, 2015.
Vrkić i Đapić razmijenili oštre riječi pa je potonji dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora GPP-a

Da, kriza u gradskoj vlasti postoji - otvoreno je i javno priznao Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Istodobno je obznanio da je “zbog disonantnih tonova u koalicijskoj gradskoj vlasti” (u kojoj njegova stranka DESNO sudjeluje s tri od ukupno 19 vijećnika u GV-u) dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Gradskog prijevoza putnika (GPP).

Kako je objasnio okupljenima, “okidač” je, prema svemu sudeći, želja gradonačelnika Ivana Vrkića i još nekih koalicijskih partnera da se cijene javnog prijevoza u Osijeku vrate na staro, nakon što je nedavno najavljena korekcija (poskupljenje) izazvala veliko ogorčenje velikog dijela javnosti.

- Novi cjenik usluga GPP-a projekt je na kojem se radilo šest mjeseci, potpuno je usuglašen u gradskoj upravi i gradonačelnik ga je odobrio. Umirovljeničke stranke sada traže korekciju, na što gradonačelnik pristaje. Sad netko želi na tome jeftino poentirati. Ja sam bio zato da se držimo dogovora i tek nakon tri mjeseca napravimo analizu primjene tog cjenika i tek onda ga korigiramo, ako treba. Znam da je korekcija bila nepopularan potez, ali nužan u svrhu očuvanja radnih mjesta i osiguranja plaća za više od 300 zaposlenih. Osim toga, spriječio je privatizaciju GPP-a - rekao je Đapić.

Dosadilo mu je, kaže, da je uvijek prvi na udaru oporbe i javnosti, premda njegova stranka nema ni jednog direktora, pročelnika ili zamjenika pročelnika u gradskoj vlasti. “Ako je gradonačelnik najodgovornija osoba, ne želim ni u kojem dijelu stajati mu na putu pri upravljanju svim gradskim tvrtkama. Neka sa svojim suradnicima i savjetnicima izabere novi Nadzorni odbor GPP-a koji će nastaviti dalje, ne želim više podnositi percepciju da sam ja odgovoran za sve tamo. Ako gradonačelnik ocijeni da ne radimo dobro u ostalim nadzornim odborima, spremni smo izaći i od tamo. Svoje članove imamo i u Unikomu, Vodovodu, Osječkom sajmu i Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi”, dodao je predsjednik GV-a kojega, ističe, jako ljute odnosi u koaliciji.

- Ne možete u koaliciji sa švedskoga stola uzimati što vam odgovara, a ostavljati ono što vam ne odgovara! Netko bi se politički debljao i širio i bio u zavjetrini, a drugi bi trebao ići ispred i na sebe primati sve udarce! Najlakše je napasti na debelog, a to sam ja, i onda nemate nikakvih problema... Međutim, kaže se da vrč ide na vodu dok se ne razbije! Ja sam svoj potez povukao. Očekujem da se vladajuća koalicija okupi ovaj tjedan i vidi kako ćemo dalje funkcionirati. Nisam zagovornik razbijanja koalicije, ali kao politička stranka nećemo više biti istureni prema javnosti i oporbi koja uglavnom na mene osobno juriša - dodao je, uz indikativnu napomenu 'dugo smo i izdržali skoro dvije godine raditi na ovaj način'.

Na novinarski upit je li točno da ga je u petak, poslije žučljive rasprave o cijenama gradskog prijevoza u Osijeku, gradonačelnik Vrkić izbacio iz svojeg ureda i ispratio riječima “Marš van!”, Đapić je odgovorio: “Nije istina da me gradonačelnik izbacio iz ureda, ali smo razmijenili vrlo oštre riječi.” Na pitanje koji je njegov uvjet za ostanak u gradskoj koaliciji (njihovim izlaskom izgubili bi većinu, nap.a.), Đapić je odgovorio “da očekuje konkretne poteze od političkih partnera, ne gradonačelnika”, ne precizirajući o kome je riječ. “Ne mislimo pod svaku cijenu razbijati većinu. No, ako do toga dođe, pošteniji bi bili novi izbori nego preslagivanje postojećih snaga”, napomenuo je.

Tomislav LEVAK

Damir Kramarić

predsjednik osječkog HDZ-a

Sad je sve moguće

Prozvani gradonačelnik Ivan Vrkić jučer se nije javljao na pozive i poruke, ali kontaktirali smo Damira Kramarića, predsjednika osječkog HDZ-a, vrlo aktivnog u gradskoj koaliciji. "Ponavljam, to nije koalicija, već suradnja", prvo nas je ispravio, a onda dodao: "Da, sad je sve moguće. O čitavoj priči doznao sam od medija i ne mogu govoriti ni komentirati što se točno događalo. Međutim, za nekoliko dana sastat će se Gradski odbor HDZ-a pa ćemo iznijeti svoj stav. Činjenica je da već duže postoje problemi i treba ih riješiti."

Krešimir Bubalo

saborski zastupnik (HDSSB)

Bara je sve manja, a krokodili sve veći...

- Grad šuti, a mi smo u Hrvatskoj u središtu pozornosti s najskupljim prijevozom. Kad je u pitanju Đapićeva press konferencija, mogu samo komentirati da je u pitanju grabež i pitanje tko će više ugrabiti u gradu Osijeku, kao i tko će više povećati cijene. Ovaj tjedan to je GPP, a uskoro će vjerojatno doći i do povećanja cijena vodnih usluga. Kredit koji je grad Osijek digao prošli tjedan, a koji je 30-ak milijuna kuna, sigurno će utjecati na sljedeće razdoblje. Vidljivo je da je jedini cilj opstanak Portanova koalicije i to u vremenu kad se ne plaćaju krediti i kad se gomilaju obveze. Vidljivo je i da bara postaje sve manja, a krokodili su sve veći.(Ma.M.)

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike