Regija
NASELJE OLAJNICA STREPI I OD RAČUNA ZA VELJAČU

Grijanje u Vukovaru: U stanu samo
17 stupnjeva, boje se pojačati grijanje
Objavljeno 24. veljače, 2015.
Ne vidimo rješenje, i ne znamo što više učiniti, kaže predstavnik stanara

VUKOVAR – Stanari ulaza 1 stambenog kompleksa Olajnica u središtu Vukovara još se nisu oporavili od šoka zbog golemih računa za grijanje, koji su za pojedine stanove dosegli i gotovo 2000 kuna i koje većinom nemaju odakle podmiriti, a već strahuju od iznosa koji će im uskoro početi stizati za veljaču.

– Zbog siječanjskih računa zvali smo i inspekciju, no pokazalo se da je obračun u redu – kazuje jučer predstavnik stanara na Olajnici Toni Merčep. Dodaje i da ne znaju na koja vrata više pokucati. U stanu od 23 „kvadrata“ umirovljenice Nade Čehajić jučer je bilo 17 stupnjeva.

– Hladno je, a ona se ne usudi „odvrnuti“ radijatore u strahu od još jednog golemog računa – kaže Merčep.

Nesretna umirovljenica za siječanj je, za svoj mali stan, dobila od vukovarskog Tehnostana d.o.o. račun za grijanje na 1.846,66 kuna, dok njezina mirovina iznosi 1.840 kuna. Išla je Čehajić i na nekoliko mjesta tražiti pomoć kako bi račun podmirila, no osim „šetanja od vrata do vrata“ drugog rezultata, nažalost, nije bilo.

– Ne vidimo rješenje, i ne znamo što više učiniti – govori predstavnik stanara.

S druge strane, iz vukovarskog Tehnostana nedavno su na medijskoj konferenciji objašnjavali kako je razlog viših računa za Olajnicu 1, ali i neke druge višestambene zgrade u Vukovaru, u tome što se više zgrada grije toplinskom energijom koja dolazi iz zajedničke toplinske podstanice.

– Troškovi prijenosa toplinske energije od toplinske stanice do stambene zgrade veći su što je zgrada od nje udaljenija. U Olajnici 1 ima stanova koji se ne griju ili od ukupno 193 stana njih 125 što je 65 posto, ne griju (ima vlasnika, ali nema stanara), a kako negrijani stanovi uzimaju toplinsku energiju grijanim stanovima i zajedničkim prostorijama tako povećavaju potrošnju toplinske energije u stanovima koji se griju – ponovio je i inspekciji direktor Tehnostana d.o.o. Kristijan Lovrenščak.

Kazao je i kako bi svaka zgrada mogla imati vlastitu podstanicu, oko čega se stanari trebaju složiti, a time bi se ravnomjernije rasporedili troškovi između useljenih i grijanih stanova i onih drugih. Inače, riječ je o inspekciji Ministarstva gospodarstva (Uprava za inspekcijske poslove, Sektor tržišne inspekcije, Područna jedinica – Služba inspekcijskog nadzora u Osijeku – ispostava Vukovar), a koja je utvrdila, izračunom na primjeru Nade Čehajić, kako je „Tehnostan prilikom ispostavljanja računa za pružanje javnih usluga potrošačima primjenjivao obračun i cijene uređene posebnim propisima“, odnosno sukladno odluci HERA-e o iznosu tarifnih stavki. U nalazu inspekcije navodi se i kako je na adresu vukovarskog Tehnostana u siječnju stiglo devet pisanih prigovora potrošača koji se odnose na ispostavljene račune ili na izdvajanje iz sustava centralnog grijanja, kao i da je navedena tvrtka na sve prigovore pismeno i u roku odgovorila.

Sanja BUTIGAN
PLAĆANJE NA PET RATA

U Tehnostanu jučer su bili predstavnik stanara Toni Merčep i dvije stanarke s golemim siječanjskim računima Ljubica Gvozdanović i Nada Čehajić. Rečeno im je, kaže Merčep, da velike iznose mogu platiti na pet obroka, a stanarima Olajnice 1 predložena je i gradnja vlastite toplinske podstanice što bi im, kako je komentirao Merčep, bio prevelik izdatak. No, ovih dana bit će sastanak stanara kako bi odlučili o obnovi zgrade (izolacija i fasada, krovište, stolarija), što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira u 80-postotnom iznosu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike