Regija
NAJSKUPLJE GRIJANJE U DRŽAVI

Penava: Brzog rješenja nema -
krivci su loša obnova i prazni stanovi
Objavljeno 18. veljače, 2015.
Penava kaže kako je sugerirao Tehnostanu da omogući otplatno razdoblje

VUKOVAR – Priča o nevjerojatnih 1905,33 kune na siječanjskom računu za grijanje Ljubice Gvozdanović, koja u stanu od 59 “kvadrata” u Vukovaru povremeno grije tek jednu sobu, ili njezine susjede Nade Čehajić, čiji račun od 1846 kuna za 28 “kvadrata” garsonijere premašuje mirovinu koja joj iznosi 1820 kuna, izazvala je šok Vukovaraca. Međutim, priča o golemim računima za grijanje što su je prošlog tjedna “Glasu Slavonije” ispričali stanari ulaza 1 stambenog kompleksa Olajnica u središtu Vukovara nažalost je priča i – brojnih drugih vukovarskih stanara.

Potvrdili su to i u gradskoj tvrtki Tehnostan d.o.o. koja, među ostalim, distribuira toplinsku energiju i čiji je direktor Kristijan Lovrenščak tada izjavio kako “ne mogu učiniti ništa da se računi smanje”. Doduše, tvrtka predlaže određene solucije priznajući kako je riječ o “kompleksnom problemu”. Upitan za komentar šokantne priče o previsokim računima, slično je jučer ponovio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Puno ne mogu, riješiti problem do kraja ne mogu. Mogu predložiti načine rješavanja. Moram, međutim, reći da je sasvim neprihvatljivo da stambene jedinice, pogotovo one male od 30 ili 40 “kvadrata”, imaju račune od gotovo 2000 kuna, mislim da to nije normalno i nije prihvatljivo – ustvrdio je Penava.

Gradonačelnik kaže da je upoznat s cijelom situacijom i da je “pokušavao i tražio mogućnosti da se građanima, bar od strane Grada Vukovara, izađe u susret da im tako visoki računi budu lakše podnošljivi za kućne budžete”.

– Ali, zakonski mi tu nemamo uporišta. Cijena i način obračuna je zakonit, propisano je to pravilnikom Ministarstva gospodarstva i definirano iznosima koje određuje HERA. Ono što, pak, možemo i što sugeriram jest da, a Grad je već krenuo prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, stambene zgrade učinimo maksimalno energetski učinkovitima u smislu da stavimo dodatnu termoizolaciju kako bi zgrade gubile što manje topline. S druge strane, ono što možemo i o čemu sam razgovarao s direktorom Tehnostana jest da trebaju stanari višestambenih objekata, odlukom većine, donijeti takvu odluku koja će omogućiti da veće račune dobivaju oni koji ne žive zapravo u stanovima, njihovi su vlasnici, a nisu u Vukovaru, i na taj način će stanari koji su u Vukovaru dobivati manje račune za potrošnju – objašnjava Penava.

Vukovarski gradonačelnik reći će i da se pritom “iza svega krije problem loše poslijeratne obnove Vukovara”.

– Krivnja je i na lošoj obnovi, a najviše je to krivnja činjenice da je Vukovar zapravo poluprazan grad - vraćamo se na onu priču o polupraznim zgradama, i to je najveći dio tog problema. Problem nipošto nije jednostavan, ima tu više stvari koje utječu na problem, ali ipak prazni stanovi i loša obnova su najznačajniji - a tu nažalost, Grad može, evo, ovo što može. Naravno, u tom slučaju će se opet pojaviti nezadovoljnici koji će reći da ne žive uopće u gradu Vukovaru, a moraju plaćati visoke fiksne troškove, ali mislim da je to mnogo pravednije prema ljudima koji jesu u Vukovaru, da oni manje plaćaju, a oni koji ne žive u Vukovaru a žele imati stan u Vukovaru, pa na kraju krajeva, neka to i plate – ustvrdio je gradonačelnik Penava, kojem se, dodaje, oko problema visokih računa za grijanje žale mnogi Vukovarci.

– Problem je složen, specifikum je Vukovara, iako je evo, sličan problem s grijanjem u Rijeci ili Karlovcu – naveo je.

Penava kaže i da je sugerirao Tehnostanu da se ljudima s previsokim računima omogući otplatno razdoblje, a k tome Tehnostan radi na upoznavanju stanara s mogućnostima povoljnije raspodjele troškova grijanja po zgradama. K tome, dosad je osam objekata u Vukovaru kandidirano prema spomenutom Fondu kako bi zgrade dobile izolaciju, nove fasade, stolariju za uštedu energije.

Sanja BUTIGAN
Rješenje problema termoelektrana, ali “ne za ove vlade”

Rješenje problema, dodao je Penava, bila bi gradnja termoelektrane u Vukovaru, što imaju npr. Zagreb i Osijek.

– Termoelektrana je u grad Vukovar gotovo dovedena, sve je bilo u završnoj fazi, no nažalost aktualna vlada RH odlučila je ipak tu investiciju prebaciti za Osijek i obnovu postojeće tamošnje termoelektrane. Za Vukovar je tako, bar za ove vlade, ta priča izgubljena. A time bismo mi dobili jeftinije grijanje! – kazuje nadalje Penava. Dodaje kako se nada će uspjeti ipak takav projekt “dovući u Vukovar” jer bi to, osim jeftinijeg grijanja, značilo i rentu od približno 20 milijuna kuna u gradsku blagajnu i nova radna mjesta. Zaključit će kako u cijeloj priči “nažalost, brzog rješenja nema”. Građani koji goleme račune platiti moraju, teško da će, međutim, u tome naći utjehu.

Osam objekata

dosad je kandidirano prema Fondu za energetsku učinkovitost

Možda ste propustili...

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

MALIŠANI SE VRAĆAJU U LIPNJU

Pri završetku obnova vrtića

DINKA JURIČIĆ POZVALA KNJIŽNIČARE U AKCIJU

Knjige u iločkom samostanu želi popisati 200 stručnjaka volontera

Najčitanije iz rubrike