Osijek
PREMA UZORU NA VELIKE EUROPSKE GRADOVE

Uz pomoć Pečuha i Maribora
obnovit će se cijeli kvartovi?
Objavljeno 14. veljače, 2015.
Intencija projekta je obnoviti blokove naselja građene u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća

Iako se gradonačelnik Ivan Vrkić na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća pohvalio s pripremama aplikacije za projekt Europske unije kojim bi Osijek mogao povući sredstva za obnovu u skladu s načelima energetske učinkovitosti i to za cijeli jedan gradski blok, u Gradu dan poslije nisu bili raspoloženi za razgovor o ovom projektu.

Kažu kako je riječ o jednom od najvećih projekata na koji Grad do sada ulazi i ne žele riskirati bilo kakvim ishitrenim najavama.

No, ono što je gradonačelnik Vrkić najavio, i što se sigurno zna, jest to da Osijek u ovaj projekt ulazi s gradom Pečuhom, koji je nositelj projekta, te s gradom Mariborom, a rok za aplikaciju je sredina svibnja, dok su sredstva za koja se aplicira namijenjena obnovi pročelja i stolarije. Uz ova tri grada nužno je pronaći još tri grada promatrača, a uvjet za njihov odabir je da imaju sveučilište i javni gradski prijevoz. Intencija ovog projekta je obnoviti u skladu s energetskom učinkovitošću blokove naselja građene u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća, a koja su u zoni gradskog prijevoza. Iako u Gradu napominju kako još nisu odabrali blok koji će predložiti za ovu vrstu obnove, u kuloarima doznajemo kako se šapuće da bi to mogao biti Blok Centar I, jer je upravo on građen krajem 60-ih godina prošloga stoljeća i to prema idejnom projektu arhitekta Radovana Mišćevića. Inače, inicijator ovoga projekta je prijateljski grad Pečuh, čiji je gradonačelnik došao u Osijek s ovim konkretnim projektom, a ovih dana nastavljaju se intenzivni sastanci i pregovori oko aplikacije.

Recimo kako je jedan do pet glavnih ciljeva strategije Europske unije pod nazivom “Europa 2020” povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto do 2020. godine i upravo je to razlog zašto se upravo u ovom razdoblju iz fondova Europske unije mogu povlačiti sredstva za ovu namjenu.

Nefreteta Z.EBERHARD
OBNOVA EUROPSKE AVENIJE PREMA SAVJETIMA IZ DRESDENA

Gradonačelnik Ivan Vrkić spomenuo je u četvrtak na Gradskom vijeću i kako su savjete za obnovu secesijske Europske unije Osijeku ovih dana dali stručnjaci iz Dresdena. Naime, upravo je Dresden krajem 2. svjetskog rata bio sravnjen sa zemljom, ali Njemci su velik dio povijesnih građevina temeljito obnovili u skladu s izvornim izgledom. Stoga je Dresden Osijeku ponudio svoju savjetodavnu pomoć.

BLOK CENTAR I

mogao bi biti predložen za ovu vrstu obnove

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike