Regija
SKUPLJI BENZIN POJAČAO I PROMET PREKO GRANICE

U BiH pune rezervoar uz
šezdesetak kuna uštede
Objavljeno 12. veljače, 2015.
Neki su skeptični kada je u pitanju kvaliteta benzina na bosanskim crpkama

SLAVONSKI BROD - Značajno poskupljenje goriva na hrvatskim benzinskim postajama od 40 za benzin i 37 lipa za dizel po litri razlogom su ponovnog češćeg prelaska vozila iz Slavonskog u susjedni Bosanski Brod, gdje se po litri benzina izdvaja kuna i pol manje. To po jednom spremniku znači uštedu od 60 i više kuna, a to nije zanemarivo. Većina sugovornika koji su čekali na granici ulaz u Bosnu da bi napunili spremnik gorivom kritična je prema stalnim obrazloženjima kako je rast cijena benzina rezultat rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, dok je njegovo snižavanje bilo gotovo neprimjetno i kada se cijena nafte prepolovila.

- Sve su to igre bez granica i interesi velikih, a mi koji smo vezani uz vožnju autom, trpimo dok možemo - najnovije poskupljenje između ostalih komentira Adam P. Neki su skeptični kada je u pitanju kvaliteta benzina na bosanskim crpkama, no među onima koji redovito toči gorivo u susjednoj državi je i Davor Kustor iz Podvinja.

- Već godinama ga kupujem i prezadovoljan sam. Volim voziti novi auto, a posljednja tri sam punio benzinom u Bosni i nikada nisam imao problema, čak ni najmanjeg 'štekanja'. Usput ponekad kupim gajbu piva, supruga cigarete i poneku sitnicu - kaže Davor.

Iako prodavačica na Nestrovoj crpki u centru grada baš i nije razgovorljiva i ne dopušta fotografiranje, potvrđuje da su Slavonci redoviti kupci. Plaćanje je konvertibilnim markama ili karticama. Sredovječna Vesna Šimić uz značajno jeftinije gorivo kojim puni već starijeg Peugeota, u Bosni redovito kupi razne potrepštine za kuću.

- Nađem jeftiniji deterdžent za rublje i posuđe, toaletni papir, keks, bombone, razne sokove, mliječne proizvode, za supruga pivo i cigarete..., i na svemu je onda velika ušteda, što je važno kad imate troje djece, a samo suprug radi - kaže ona. Njezina susjeda je, kaže, u Bosnu dolazila kupiti poplune, posteljinu, zavjese... kada je udavala kćer. Nije tajna ni da Slavonci u bosanskim ljekarnama redovito kupuju lijekove, posebice antipiretike, analgetike, ponekad i antibiotike, jer su značajno jeftiniji. A mladi, mahom nezaposleni ljudi, najčešće dolaze na tržnicu koja, unatoč brojnim trgovačkim centrima u Slavonskom Brodu, još uvijek nudi veliki izbor odjeće, obuće i raznih sitnica iz Turske, Italije... po nešto nižim cijenama. Usput za dvadesetak kuna pojedu odlične ćevape, prošetaju preko mosta i zadovoljni su. No svi se pribojavaju da bi poskupljenje benzina moglo prouzročiti lančana poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, što bi nakon šest godina recesije za većinu osiromašenih građana bilo katastrofično.

Marija RADOŠEVIĆ

Po jednom spremniku moguća je ušteda od 60 i više kuna, a to nije zanemarivo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike