Regija
TRADICIONALNO SIJELO U ZAGRAĐU KOD PLETERNICE

Čuvari tradicije graničarskog kraja
Objavljeno 1. veljače, 2015.

Za svoje sijelo u Zagrađu dugo se pripremaju jer se djevojke moraju dobro urediti, moraju biti lijepe k'o rumene jabuke.

Vadi se stoga iz starih bakinih škrinja staro ruvo i kićeni dukati, uređuju frizure, coklaju djevojačke kose. Djevojke su u najljepšim nošnjama, gizdave snaše, a prate ih dotjerani Šokci na njihovo Graničarsko šokačko sijelo, koje 13. put organizira tamošnji KUD Zagrađe. Manifestacija se održava u dvorani Kod Franje i u pravilu teško da bi iglu mogao baciti između ljudi, toliko se uvijek svita odazove na sijelo. Nepisano je pravilo da Zagrađani svi, ali i njihovi gosti, budu odjeveni u narodnu nošnju, a na stol iznose stara tradicijska jela koja su se iznosila u lijepim prigodama, svatovima, krstitkama i za kirvaj, svece i blagdane, no i ona svakodnevna koja su išla za rabotu koja se radila u polju, pripremanje drva u šumi, čijanje perja, krunjenje kukuruza.

Tako su na sijelo u Zagrađe došli, obvezno u staroj ili novijoj nošnji ili tek stiliziranim dijelovima nošnje, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić, inače oba podrijetlom iz ovih graničarskih sela, Zagrađa i Bučja.

Svake godine prije blagovanja ocjenjuje se najljepše uređeni stol, a ove godine on je pripao skupini mladih djevojaka, stol “Veselih divojaka”. One su se zaista potrudile, pa su okoliš stola uredile starim uporabnim predmetima svakog seoskog domaćinstva, a na stol su iznijele domaći kruh i doručak za rabotu koji je uvijek bio dobar i jači, da rabota brzo ne posustane.AGM Kruna

NAJLJEPŠI ŠOKAC I ŠOKICA

Sijelo ima još jednu natjecateljsku disciplinu, izbor najljepše Šokice i Šokca. Ove godine najljepšom Šokicom proglašena je djevojka Andrijana Štimac iz Zagrađa, a najljepšim Šokcem baja Mario Mikajević iz Banovaca u Brodsko-posavskoj županiji. Svake godine organizator priredi i bogatu tombolu, a ove godinu najvrjedniju, veliki plazma TV, dobio je Željko Starčević iz Lakušije.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike