Osijek
HZZO POTPISAO UGOVORE S PRIVATNICIMA

Na PET/CT, magnetnu rezonancu i barokomoru na uputnicu HZZO-a od sada i u poliklinike Medikol i Slavonija
Objavljeno 2. veljače, 2015.
Prema službenoj listi čekanja KBC-a Osijek, slobodan datum za MR abdomena je 23. rujna

Završio je HZZO-ov natječaj s privatnim zdravstvenim ustanovama koje će obavljati dijagnostičke preglede, a u svrhu smanjivanja lista čekanja.

Tako je na području Osijeka sklopljen ugovor s Poliklinikom Medikol za PET/CT dijagnostiku, a s istom je poliklinikom ugovoreno i 2000 MR postupaka u Osijeku. S Poliklinikom Slavonija ugovoreno je 900 postupaka hipobarične oksigenoterapije, odnosno barokomore. Recimo kako je Poliklinika Slavonija zapravo novo ime Poliklinike Turjak u Strossmayerovoj ulici, koja je i prije radila terapiju barokomore.

Specijalisti KBC-a Osijek nisu najsretniji zbog ovakve preraspodjele novca HZZO-a te smatraju kako se novac mogao bolje iskoristi za zanavljanje opreme u osječkoj bolnici, umjesto što će biti podijeljen privatnim zdravstvenim ustanovama.

- U uljuđenim zemljama zapadne Europe ovakve državne kliničke kuće kakav je Klinički bolnički centar Osijek posjeduju najbolju dijagnostičku opremu. Kod nas vam je obrnuto, pa državne kliničke kuće posjeduju lošiju opremu, a omjer pacijenata kod nas i u privatnoj instituciji je 12:1 - kritičan je doc. prim. dr. sc. Gordan Šarić.

No, liste čekanja za spomenute dijagnostičke postupke trenutačno se u KBC-u Osijek kreću i do sedam mjeseci. Tako se našem listu prije nekoliko dana požalila Osječanka kojoj je dijagnosticiran tumor, ali još nije pronađeno njegovo žarište te je zbog toga upućena na MR dijagnostiku.

- No, za snimanje su me naručili u kolovozu, kada je prvi slobodan termin. Rekla sam im kako imam tumor i da se hitno mora otkriti gdje mu je žarište, što znači da ne mogu čekati do kolovoza. Međutim, odgovoreno mi je kako mi oni ne mogu pomoći te da moram biti strpljiva do kolovoza. Zar to nije strašno, pa ne boli me zub, nego imam tumor - ispričala nam je Osječanka.

Inače, recimo kako je prema službenoj listi čekanja koju je moguće vidjeti i na web stranici KBC-a Osijek posljednji naručeni datum za magnetnu rezonancu (MR) abdomena 23. rujna. Na CT abdomena u osječkoj bolnici moguće je doći na red također tek poslije 23. rujna. Prvi slobodan termin za dječjeg oftalmologa je tek nakon 16. lipnja, a za liječenje glaukoma u odraslih 23. srpnja. Za koronarografiju čeka se do 27. travnja. Lista čekanja za operaciju kuka ili koljena protegnula se do 28. rujna. U KBC-u napominju kako je osječka lista čekanja za MR još i dobra jer se u Zagrebu, primjerice, čeka godinu dana na snimanje, a liste čekanja za ovu pretragu postoje i u svim zemljama EU-a. Osim KBC-a Osijek, MR uređaj u regiji imaju i bolnice u Vukovaru i Slavonskom Brodu pa pacijenti koji ne žele čekati mogu otići na snimanje u te ustanove gdje su pritisci manji.

Nefreteta Z. EBERHARD

GORDAN ŠARIĆ, liječnik KBC-a Osijek

U nas državne kliničke kuće posjeduju lošiju opremu od privatnih, što nije slučaj u zapadnoj Europi

DO KADA SE ČEKA?

Operacija kuka ili koljena - nakon 28. rujna

MR abdomena - nakon 23. rujna

CT abdomena - nakon 23. rujna

Liječenje glaukoma - nakon 23. srpnja

Pregled kod dječjeg oftalmologa - 16. lipnja

Koronarografija - nakon 27. travnja

Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

Najčitanije iz rubrike