Osijek
BLAŠKO MENALO, RAVNATELJ UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE, O RADU SPREMAČICA:

Zbog nove dvorane tražimo dodatna zapošljavanja
Objavljeno 30. siječnja, 2015.

Sedam spremačica Ugostiteljsko-turističke škole uopće ne mora čistiti, naglašava ravnatelj te škole Blaško Menalo, nakon anonimne dojave kako su spremačice ondje ugrožene jer osim posla čišćenja rade i ostale poslove. Kako prema Pedagoškom standardu za srednje škole iz 2010. godine jedan radnik na poslovima čišćenja obuhvaća 800 četvornih metara školskog prostora, broj od sedam spremačica dostatan je, kaže Menalo, iako spremačice čiste i dio vanjskog prostora i to tijekom godišnjeg odmora domara, odnosno ljetnih praznika.

- Svaka je spremačica prilikom sklapanja Ugovora o radu upoznata s vrstom poslova koje će obavljati, poput pranja i glačanja. Potpisivanjem Ugovora prihvaćaju poslove, a točno je da održavaju i praktikume kuharstva i posluživanja, no ne i konobarstva. Škola se otvara prema potrebi, a subotom zbog održavanja nastave te rijetko zbog seminara, odnosno kratkog susreta pri završetku škole radi obilježavanja mature - stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj Menalo, dodajući da spremačice za rad subotom dobiju slobodan dan i koriste ga kad žele, a kad je u pitanju odlazak u mirovinu, takvog slučaja nije bilo, već je potpisan jedan sporazumni prestanak radnog odnosa nakon čega je primljena na rad nova osoba. Zamjena je moguća ako su dvije spremačice na bolovanju, odnosno dužem bolovanju, no Menalo kaže da su spremačice predlagale i međusobno raspoređivanje.

- Prilikom otvorenja dvorane spremačice su zamoljene da je očiste, a za sada je koristi samo naša škola, a u tijeku je, unatoč Odluci Vlade RH o zabrani novog zapošljavanja, ishođenje suglasnosti za radna mjesta za dvoranu te spremačice, da se ne opterećuje postojeći broj - kaže Menalo, dodajući da spremačice imaju propisan koeficijent i ne rade za minimalac, već za plaću i sve dodatke određene Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.M.Mihelić

Najčitanije iz rubrike