Novosti
POVUČENA TJERALICA

Branimir Glavaš stiže u Osijek za nekoliko dana
Objavljeno 28. siječnja, 2015.
- Ukidanje tjeralice novi je korak koji me približava konačnom cilju - rekao je Glavaš

Vezani članci

BRANIMIR GLAVAŠ NAKON IZLASKA NA SLOBODU:

Čvrsto sam na zemlji, odlučan izdržati ono s čime se moram nositi

Dan moga povratka u Osijek vrlo je blizu, rekao nam je osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš, nakon što je jučer Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda očekivano povuklo tjeralicu koja je za njim bila izdana.

Prijedlog da mu se ukine istražni zatvor je odbijen uz pojašnjenje da je rješenje kojim je “pritvoren” po sili zakona i tako prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

U iščekivanju poteza Vrhovnog suda

- Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice - istaknuo je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, dodajući kako je riječ o rješenju na koje nije dopuštena žalba. Spomenutu tjeralicu koja je jučer povučena sud je raspisao 16. siječnja, nakon što je Glavašu Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina zbog ratnog zločina temeljem koje je služio kaznu u BiH.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević koji je sudu uputio takav prijedlog rekao nam je kako je sljedeći korak da Vrhovni sud odredi datum održavanja sjednice Vijeća i pristupi se rješavanju žalbi, jer je sve vraćeno u žalbeni postupak. Zasad nema naznaka kada će to točno biti, ali se u javnosti pretpostavlja da Vrhovni sud neće otezati s tim postupkom. Najčešće su pretpostavke bile kako će sjednica biti zakazana u sljedećih mjesec-dva.

Glavaš je već 20. siječnja, kada je pušten iz mostarskog zatvora, kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostupanjski postupak, a sada više nema nikakvih zapreka za njegov slobodan povratak u Osijek.

- Odluka Ustavnog suda bila je kilometarski iskorak u promjeni odnosa snaga u pravnoj bitci za dokazivanje moje nevinosti, ali i pravnoj bitci koja će skinuti sve mrlje s obrane grada Osijeka, odnosno Domovinskog rata, koja je preda mnom. Ukidanje tjeralice, čime se ukida i mogućnost mog pritvora u Hrvatskoj u ovom trenutku, novi je korak koji me približava konačnom cilju i stvaranje pretpostavki za moj slobodan povratak u Osijek, odnosno Hrvatsku - rekao nam je Glavaš, dodajući kako će se to sljedećih dana i dogoditi.

Mogućnost odlaska u pritvor

Prema njegovim riječima, nije još točno odredio koji će to dan biti, ali će se to vjerojatno dogoditi sljedećih četiri do pet dana. Dodaje kako je pred njim nekoliko dana rada u Drinovcima, u smislu kompletiranja dokumentacije koja će s njim putovati u Hrvatsku.

- Tu u prvom redu mislim na dokumentaciju iz sudskog spisa koju sam prebacio ovdje jer želim u trenutku povratka imati sa sobom cijeli spis iz toga predmeta. Naime, ne isključujem mogućnost da Državno odvjetništvo RH po mome povratku podnese zahtjev za mojim pritvorom, pa da to u konačnici završi izricanjem mjere zabrane napuštanja teritorija Hrvatske i da onda nemam kod sebe potrebnu dokumentaciju za nastavak uspješne pravne bitke - rekao nam je Glavaš.

Dvojbu je potom izazvao Jurica Ilić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Zagrebu, koji je za Novu TV rekao: “U slučaju da se vrati u Hrvatsku, protiv njega bi, s obzirom na to da i dalje egzistira pritvor, trebale biti poduzete mjere da ga se liši slobode i izvrši takva odluka suda.” Za komentar te izjave zamolili smo Glavaševe odvjetnike, koji su takvu mogućnost odbacili.

Izrazivši nevjericu spram takve izjave Glavašev odvjetnik Matijević nam je rekao da se jučerašnja odluka Izvanraspravnog vijeća upravo i temelji na činjenici da ne postoji rješenje o pritvoru te je, kaže, upravo zato i stavljena izvan snage tjeralica koja je bila raspisana. “Po sili zakona je rješenje koje je bilo doneseno uz prvostupanjsku presudu prestalo važiti i morala se povući i tjeralica, koja nije trebala biti ni donesena. Tako da se čudim izjavi zamjenika županijske državne odvjetnice”, rekao je Matijević.

Igor BOŠNJAK
GOTOVO ŠEST GODINA U BiH

Branimir Glavaš nam je rekao kako je sva njegova sudska arhiva u Bosni i Hercegovini te ju treba pročešljati i razabrati sve ono što mu je potrebno kako bi svoje stvari i dokumentaciju vratio u Hrvatsku. U Bosni i Hercegovini nalazi se još od svibnja 2009. godine ili nešto manje od šest godina, a zadovoljstvo što se nakon toliko vremena vraća u Hrvatsku jučer je izrazio i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin. Glavaš dodaje i kako ga je u njegovoj kući u Drinovcima proteklih dana od izlaska na slobodu posjetio velik broj ljudi, njegovih prijatelja, kako iz Slavonije i Baranje, južne Hrvatske, tako i iz BiH. “Kuća mi vrvi gostima od jutra do mraka”, rekao nam je.

Možda ste propustili...

ODRŽANA SKUPŠTINA HTZ-A

Još jedna dobra turistička godina

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike