Regija
USVAJANJE EUROPSKIH DIMENZIJA RADA I UČENJA

Nastavnice se usavršavale u Irskoj
Objavljeno 27. siječnja, 2015.

NAŠICE - Deset nastavnika engleskog jezika i ekonomske skupine predmeta iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga iz Našica, Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda i Ekonomske škole “Braća Radić” iz Đakova vratilo se iz Irske sa stručnog usavršavanja u okviru projekta ''How to teach business? (How2Biz?)''. Provodi se u sklopu programa “Erasmus plus za Ključnu aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja”, a realizira se kao projekt konzorcija triju škola. Financiran je sredstvima EU, a odobrila ga je Agencija za mobilnost i programe EU-a. Jedan od strateških ciljeva EU-a poboljšanje je kvalitete i učinkovitosti te jačanje atraktivnosti i važnosti strukovnog obrazovanja kako bi se moglo odgovoriti na potrebe tržišta rada i u budućnosti došlo do gospodarskog napretka. U skladu s tim je i osnažiti kapacitete nastavničkog kadra, kako bi išao u korak s potrebama novih generacija učenika.

- Potreba za usvajanjem novih metoda te modernizacijom nastave veća je nego ikad prije. Škola mora pratiti promjene i zbog toga je odlučeno osnažiti kompetencije nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta nastave - navela je voditeljica projekta Marija Deanković.

Nastavnici su imali priliku usavršavati se u razvojnim agencijama, poduzetničkim centrima i učilištima. Posjetili su prezentaciju o irskom obrazovnom sustavu i o investicijskim fondovima te predavanje o suradnji obrazovnih institucija i lokalnih kompanija. Posjetili su i razvojnu agenciju Wicklow Enterprise Office, gdje su imali priliku vidjeti kako se pomaže novim poduzetnicima da počnu vlastiti posao, te Guinness Enterprise Centre, jedan od najvećih poduzetničkih centara. Na Ballyfermot College of Further Education su dobili uvid kako se potrebe tržišta rada usklađuju s obrazovnim programima. Nazočili su nastavi iz ekonomije kako bi vidjeli metode u predavanju te primjenu tehnologije u suvremenom pristupu nastavi.

- Proširili smo vidike i stekli neprocjenjivo iskustvo. S ovim usavršavanjem dobili smo nove ideje iz marketinga, poduzetništva te svih faza poslovanja tvrtke, što će nam pomoći u radu s učenicima. Već smo započeli pregovore s ravnateljem škole oko primjene. Zadovoljna sam što sam sudjelovatla u projektu – rekla je Ljiljana Kasapović, nastavnica ekonomske skupine predmeta u našičkoj školi.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike