Novosti
SPORAZUM O OPROSTU DUGOVA

“Ovo će našim građanima omogućiti lakše preživljavanje”
Objavljeno 19. siječnja, 2015.

Premijer Zoran Milanović jučer je u Banskim dvorima s čelnicima četiri grada – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka – te predstavnicima Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske pošte i Hrvatske radiotelevizije potpisao Sporazum o oprostu dugova građanima koji su pod ovrhom zbog manjih novčanih iznosa, a koji se odnosi na 60 tisuća građana. Uz Milanovića, svoj paraf na ugovor stavili su gradonačelnici Ivo Baldasar (Split), Vojko Obersnel (Rijeka) i Ivan Vrkić (Osijek) te Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba, zatim predsjednici uprava Alen Premužak (HP) i Perica Jukić (HEP) te Boris Sruk, ravnatelj Poslovanja HRT-a. Puni naziv toga dokumenta je Sporazum o ublažavanju financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, a sinoć ga je u Zaboku potpisala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, i to s čelnicima još deset gradova odnosno općina. "Radimo sve što je moguće kako bismo ljudima olakšali život i omogućili novi početak. Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu, a on ne bi bio moguć bez dobre volje predstavnika gradova. Prema tome, ovo je izrazito socijalna mjera, i na to smo ponosni", rekao je Milanović.

Za nekoliko dana trebale bi se znati i konkretne brojke što se oprosta duga tiče, a ovaj sporazum ima jedan cilj: pomoć socijalno najugroženijima i dugotrajno blokiranim građanima s malim dugovanjima koje nemaju od čega vratiti.

Zadovoljstvo su izrazili i nazočni čelnici gradova. "Većina gradova ima socijalne programe koji su i izdašniji od onog što pruža državna socijalna skrb stoga ne čudi da smo prihvatili ovaj prijedlog. I zbog toga smo danas ovdje i vjerujem da će to našim građanima sigurno omogućiti lakše preživljavanje u ovim gospodarski zahtjevnim trenucima", rekao je Obersnel. Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar naglasio je da je riječ o pravom načinu da se pomogne građanima koji su upali u teškoće zbog raznih razloga. Švaljek je, pak, kao trajno rješenje problema izdvojila - povećanje zaposlenosti. "Naravno, ova mjera sama po sebi neće riješiti tešku poziciju osoba koji će biti korisnici ove mjere. Na nama je, na svim razinama, na razinama gradova, a isto tako i na državnoj razini da upre sve snage kako bi se povećala zapošljivost naših građana jer jedino kroz zapošljavanje izbjeći ćemo buduće potrebe za potpisivanjem ovakvog ili sličnih sporazuma", zaključila je Švaljek. Za utorak (20. siječnja) najavljeno je potpisivanje sporazuma s teleoperaterima i bankama.T.Levak/MS

IVICA VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Mislim da je ovo tek početak

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić smatra kako su učinili gestu kojom su podigli društvenu odgovornost svih koji su u politici, za socijalne slučajeve i ljude koji teško žive. "Premda je ovo više poruka nego stvarna materijalna vrijednost, ona je dovoljna da se bavimo pravim problemima. Mnogo je važnije da pomognemo ljudima koji su najugroženiji nego da raspravljamo o tome zašto su došli u tu situaciju. To je novi korak za nas, ali i za one kojima treba pomagati. Mislim da je ovo tek početak i nastavak svih napora koje i mi u gradu Osijeku činimo kako bismo pomogli onima koji su u najvećoj potrebi", ocijenio je osječki gradonačelnik. Prve, grube procjene, kaže, govore da je u Osijeku tri do četiri tisuće takvih slučajeva.(T.L.)

BLOKIRANI: OTPIS DUGA POTIČE NERAVNOPRAVNOST

Na sporazum je reagirala udruga Blokirani, ocijenivši kako krši temeljno načelo Ustava RH, čl. 14. “Prema njemu su svi pred zakonom jednaki”, poručuju Blokirani, upozoravajući na to da je sporazum potpisan samo s gradonačelnicima Osijeka, Splita i Rijeke te sa zamjenicom gradonačelnika Zagreba, dok nijedan od ostalih gradova i općina nije uključen u dogovor o ublažavanju problema prezaduženosti građana. “Milanovićeva Vlada tako nastavlja svoj diskriminatorski i omalovažavajući model upravljanja državom te nastavlja usvajati mjere kojima vlast krši Ustav RH, što je neprihvatljivo. Stoga će udruga Blokirani pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom i zatražiti da svi siromašni i obespravljeni pred zakonom budu jednaki”, poručuje predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin, ocjenjujući da Vlada ovakvim mjerama potiče neravnopravnost.(S.Ž.)

Možda ste propustili...

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana