Regija
OKO CRKVE SV. ANE

Pokladno nadpjevavanje
prvi put u Šiškovcima
Objavljeno 19. siječnja, 2015.

ŠIŠKOVCI - U Šiškovcima pokraj Vinkovaca održano je prvo pokladno nadpjevavanje. Kišni dan nije omeo mještane da se okupe oko crkve sv. Ane.

Prvo su konjanici obišli tri postaje gdje su ih dočekali domaćini sa slavonskim specijalitetima, a potom je održano nadpjevavanje ispred crkve sv. Ane. Lijepo je bilo vidjeti s jedne strane članice Ženske pjevačke skupine ''Petrikov sokak'' KUD-a ''Šiška'' Šiškovci, a s druge strane Mušku pjevačku skupinu ''Poljari'' Šiškovci na konjima.

- Nije nam bio problem pjevati protiv muških, imamo našu gospođu Maricu Jovanovac (Firova) koja ima dobar glas - istaknula je Anita Bubalo, članica Ženske pjevačke skupine ''Petrikov sokak''.

Prvo su jednu pjesmu pjevale članice Ženske pjevačke skupine ''Petrikov sokak'' Šiškovci, a drugu članovi Muške pjevačke skupine ''Poljari'' Šiškovci.

- Muška pjevačka skupina 'Poljari' Šiškovci jedan je od organizatora ovog prvog pokladnog nadpjevavanja u Šiškovcima. Ideja se jednostavno rodila. Gledajući sva sela, ima dosta pokladnih jahanja, međutim sve je manje pokladnih nadpjeva. Nama je žao da se pjesma izgubila te smo na ovaj način željeli poslati poruku mladima da drže do tog pokladnog pjevanja. Upravo zbog toga smo organizirali ovo prvo nadpjevavanje u Šiškovcima. Cilj nam je da mladi to vide i čuvaju tradiciju pokladnog pjevanja. Nisu svi nadpjevi isti, razlikuje se od sela do sela, to je naše bogatstvo i moramo to čuvati od zaborava - istaknuo je Adam Svirčević, iz Muške pjevačke skupine ''Poljari''.

Prema riječima Josipa Penića, predsjednika Muške pjevačke skupine ''Poljari'', želja je bila da se pokaže kako se nekad pjevalo i neće sve ostati na prvom, nego već planiraju sljedeće godine ponovo organizirati nadpjevavanje u Šiškovcima s još više konjanika i s još više pokladnih nadpjeva. M.Kokaj

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike