Regija
PRVO MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MLADIH VINA

Ivica Knežević proizveo pobjedničku
graševinu, iako nema svoj vinograd
Objavljeno 20. siječnja, 2015.
U Bukovlju su ocijenjena vina iz Brodske, Požeške, Osječke te Zagrebačke županije

BUKOVLJE - Ususret Vinkovu i Danu općine Bukovlje vinogradari bukovačko-vranovačkog kraja, okupljeni u udrugu Igrač, organizirali su 12. ocjenjivanje vina, no prvi je put riječ o međužupanijskom ocjenjivanju mladih vina.

- Unatoč prošloj, gotovo katastrofalnoj godini za voćare, posebice vinogradare, trudom, marom i edukacijom udruge, postignuti su više nego zadoljavajući rezultati. To je kao maturalni rad koji ocjenjujem odličnom ocjenom - kazao je predsjednik udruge Željko Domorad.

Na ocjenjivanju mladog vina, među 53 uzorka označenih samo brojevima, našli su se, uz najviše uzoraka vina bukovačkih vinogradara, i uzorci iz vinograda Požeško-slavonske, Osječko-baranjske te Zagrebačke županije. Od bijelih vina ponuđeni su graševina, pinot, chardonnay, sauvignon blanc, rajnski rizling, silvanac i muškat žuti, a od crnih frankovka, tudum, zrinjevka, merlot, shyrah, zweigelt i portugizac. Kako je prošla godina bila kišna, sladori u vinu bili su podosta niži, a kiseline visoke. No vinari su sve izbalansirali pa možemo reći da će vina biti lakša - pitkija - dodaje predsjednik bukovačke udruge, koja okuplja 65 vinara.

- Primjenjujući tehnologiju i znanja koja su stjecali kroz godine, uzorci iz Kutjeva, Đakova, naših okolnih općina... pokazali su vrlo dobar rezultat vinara u podrumu, a pobijedio je uzorak graševine domaćeg kandidata Ivice Kneževića, člana bukovačke udruge... Vino ima potreban miris, buke..., i ukupan dojam je najbolji - kazao je Ivan Gošćak, predsjednik peteročlane ocjenjivačke komisije.

Najneobičnije u svemu jest to što pobjednik nema vlastiti vinograd, a grožđe je, kaže, kupovao u Topolju, Kutjevu, kod drugih vinogradara.

- Tako je već 12 godina otkako sam u Udruzi, a učim od najboljih, Ivana Gošćaka i Franje Kneževića - kaže pobjednik, koji priznaje da i nije baš neki vinoljubac.

Uz šampionsku graševinu Ivice Kneževića, zlato su na ocjenjivanju u Bukovlju osvojili Đurđa Ivanović iz Vetova (za rajnski rizling, graševinu i zweigelt), Ivan Mijatović iz Kutjeva za graševinu i Đuro Despotović iz Slavonskog Broda za stolno bijelo vino. Diplome i priznanja nagrađenima bit će uručeni 24. siječnja, u prigodi obilježavanja Dana općine Bukovlje.

Marija RADOŠEVIĆ

Ivica Knežević nije ni veliki vinoljubac, a grožđe je kupovao u Topolju, Kutjevu i drugdje

Na ocjenjivanju vina bila su

53

uzorka vina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike