Regija
SEMINAR O PREVENCIJI U CENTRU ZA EDUKACIJU ORAHOVICA

Pretilost sve veći problem u RH
Objavljeno 15. siječnja, 2015.

ORAHOVICA - Hrvatski Crveni križ u sklopu projekta “Osnivanje savjetovališta za prevenciju i smanjenje prekomjerne težine’’ u Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici organizirao je seminar o prevenciji i smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Seminar traje dva dana, a na njemu će, uz ostalo, biti riječi o nutritivnoj terapiji pretilosti, kao i o utjecaju lokalnih običaja na debljinu. O temama prekomjerne tjelesne težine u Orahovici su govorili poznati hrvatski stručnjaci predvođeni profesorom Mirkom Koršićem dr. sc. iz FRCP-a Zagreb, a predavači su bili i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. Aleksandar Včev, predsjednik GDCK-a Osijek, dr. Vijorka Roseg, voditeljica Odjela za dobrovoljno davanje krvi i programe zdravstvene zaštite HCK-a te Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane iz KBC-a Zagreb.

- Kao i u ostatku svijeta, debljina je sve veći problem i u Hrvatskoj. Kako je 2008. pokazala Hrvatska zdravstvena anketa koja je provedena u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta 'Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije' Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u Hrvatskoj 20,37 posto odraslog stanovništva boluje od debljine. Mišljenje je stručnjaka da se u proteklih nekoliko godina broj ljudi u Hrvatskoj s viškom kilograma i povećao pa neki čak spominju i brojku od 30 posto stanovništva. Posebno je alarmantan podatak da s debljinom sve više problema imaju i djeca. Ove statističke podatke iznijela je mr. Vijorka Roseg dr. med. Roseg je dodala da debljina, a na to upozoravaju domaći i inozemni stručnjaci, izaziva čitav niz bolesti, a neke od njih i glavni su uzročnici smrti.

- Nezdrava prehrana, alkohol te nedostatak tjelesne aktivnosti glavni su krivci za nakupljanje kilograma. Upravo zbog svega navedenoga, ugledni hrvatski stručnjaci pokušat će dati odgovore na goruća pitanja o prekomjernoj tjelesnoj težini - zaključila je Roseg.

Kroz dvodnevni seminar polaznici koji dolaze gotovo iz cijele Hrvatske od Krka do Slavonskopg Broda, odslušat će predavanja raznih struka i ustanova, a sve kako bi u svojima sredinama upozorili na štetnost debljine i pretilosti. U uvodu seminara nazočne su pozdravili predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, ravnatelj Gradskog društva CK-a Osijek Marko Đukić te orahovački gradonačelnik Josip Nemec poželjevši sudionicima uspješan rad kako na ovom seminaru, tako i na provođenju ove tematike u svojim sredinama.V.Grgurić

U Hrvatskoj 20,37 posto odraslog stanovništva boluje od debljine

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike