Dome slatki dome
MNOGI ELEMENTI UTJEČU NA ATRAKTIVNOST PROSTORA

Magični svijet boja
Objavljeno 15. siječnja, 2015.
Odabir boje ovisit će o ukusu svakog pojedinca, ali će i otkriti neke od njegovih osobina

Vezani članci

PRAVA KOMBINACIJA MOŽE POBOLJŠATI RASPOLOŽENJE

Kombinirajte boje kao profesionalac

SIMBOLIZIRA SIGURNOST I POUZDANOST

Srebrna boja naglašava profinjeni ugođaj

Boje su sastavni dio naših života. Utječu na ugođaj u prostoru, raspoloženje, otkrivaju mnogo toga o našim osobnostima, a u kromoterapiji se primjenjuju i za liječenje različitih bolesti.

Svijet oko nas čine interesantnijim i dinamičnijim, a međusobnim kombinacijama i jačinama intenziteta stvaraju određene prostorne odnose, koji mogu optički zavarati naše vizualne doživljaje.

Mnogi elementi utječu na atraktivnost prostora, ali jedan od najvažnijih su boje. Njihov odabir ovisit će o ukusu svakog pojedinca, ali će i otkriti neke od njegovih osobina.

Toplo za dječje sobe

Postoje neka opće prihvaćena pravila o primjeni boja pri uređenju prostora. Za dječje sobe preporučuju se tople boje, poput crvene, žute ili narančaste, jer privlače pozornost i stimuliraju aktivnost. Hladne boje, poput nijansi plave, zelene i ljubičaste, smiruju i povećavaju koncentraciju, pa su preporučljive za spavaće ili radne sobe. Bez obzira na pravila, susrest ćete se s primjerima gdje su pojedinci u prostorima za odmor i rad upotrijebili tople boje, jer se upravo u takvoj sredini osjećaju dobro. Poruka je sljedeća: birajte boje koje u vama potiču pozitivno raspoloženje!

Moderni interijeri uglavnom su bazirani na minimalizmu, koji je najčešće popraćen i minimalizmom u odabiru boja. Bez obzira na to koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih ćete jednostavno uskladiti sve elemente uređenja i opreme, igra bojama stvorit će dinamiku i novu dimenziju prostora u kojemu živite.

Primjena intenzivnijih nijansi, na primjer, crvene, žute, ljubičaste, zelene, plave ili neke druge boje nameće određene odnose u interijeru, koji moraju bit usklađeni kako bi bili uspješni. Preporučljivo je obojiti jednu vertikalnu plohu prostora takvom intenzivnom bojom - dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kojemu se nalazi TV s komodom i policama. U tom slučaju to postaje apsolutno dominantan dio interijera, koji se na određeni način doživljava kao velika slika s kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastučića razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi u prostoru bi trebali biti u nježnim i smirujućim bojama (npr. bež, svjetložuta, svjetlozelena, boja breskve ili bijela).

Optička korekcija

Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojenjem stropa u svjetliju nijansu od boje zidova. Također, visoki ćete prostor vizualno sniziti primjenom tamnije nijanse stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojenjem uzdužnih zidova svijetlom bojom, a onih kraćih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan način korigirat ćete preveliku širinu prostora. Zidove u dijelovima stana orijentiranim prema sjeveru ili s vrlo malo dnevnog svjetla obojite obavezno žutom ili nekom drugom toplom bojom kako biste stvorili ugođaj sunčanog svjetla u njemu.

Unošenjem malih promjena u životni prostor učinit ćete ga interesantnijim i svježijim. Različiti su načini na koje to možete postići, ali jedan od najkvalitetnijih i atraktivnijih bit će osvježenje bojama. Vlastiti ukus i sklonost određenim bojama bitan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta za boravak. Dakle, uz uvjete koje postavljaju prostorni elementi, suočite se s vlastitim ukusom i karakterom, odaberite prave boje i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor.

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Što govore boje?

Crvena je najsnažnija boja i odabiru je osobe čvrsta karaktera, željne uzbuđenja i akcije, kao i tople i srdačne osobe.

Zelena je omiljena smirenim osobama i ljubiteljima prirode, a često će je odabrati i oni koje teže smanjenju aktivnosti i opuštanju.

Ružičasta je najčešće ženska boja, ali se povezuje s osobama koje su sretne, srdačne i pouzdane.

Odabir plave boje otkriva staloženu i tihu osobu, ali odabrat će je i oni kojima je dom oaza u užurbanoj svakodnevici.

Žuta boja označava otvorenu, pozitivnu i optimističnu osobu, a pojedinci koje vole komociju i zadovoljstvo često se odlučuju za smeđe tonove.

Ljubičasta vas otkriva kao osobu koja teži otmjenosti, visokom položaju i luksuzu.

Aktivnost, toplina i širenje pozitivnih vibracija odlike su ljudi koji odabiru narančastu boju, a hrabrost, sofisticiranost i elegancija krase osobe koje uživaju u crnoj.

Bijela se povezuje s predanim i iskrenim, a siva s uravnoteženim osobama.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

Najčitanije iz rubrike