Dome slatki dome
PRAVA KOMBINACIJA MOŽE POBOLJŠATI RASPOLOŽENJE

Kombinirajte boje kao profesionalac
Objavljeno 15. siječnja, 2015.
Za zidove uvijek birajte mat nijanse jer će sjajne stvarati refleksiju

Vezani članci

SIMBOLIZIRA SIGURNOST I POUZDANOST

Srebrna boja naglašava profinjeni ugođaj

MNOGI ELEMENTI UTJEČU NA ATRAKTIVNOST PROSTORA

Magični svijet boja

B oje imaju snažan utjecaj na naš svakodnevni život. U pravoj kombinaciji boje mogu utjecati na naše stanovanje, poboljšati naše raspoloženje i atmosferu doma, a kako biste to postigli ne trebate biti stručnjak.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći odabrati pravu paletu boja za svoj dom.

Razmislite kako se želite osjećati u toj prostoriji. Razmišljajući o atmosferi te sobe doći ćete do savršene sheme boja kojom ćete postići željeni ugođaj. Planiranje atmosfere sobe ovisit će, naravno, o njenoj namjeni. Na primjer, ako želite da spavaća soba djeluje umirujuće, vjerojatno ćete se odlučiti za neutralne zemljane tonove u kombinaciji sa zelenom ili plavom.

Kako biste dobili jasnu sliku onoga što želite, inspirirajte se pregledanjem časopisa, knjiga i fotografija. Inspiraciju možete dobiti i poučavajući povijesne stilove. Svako razdoblje od viktorijanskog do danas imalo je svoje jedinstvene kombinacije boja koje su se koristile. Fotografije koje vas privlače i inspiriraju izdvojite kako biste se njima vodili.

Na temelju onoga što vas privlači prikupite uzorke boja. Daljnji postupak odabira nijanse zapravo je proces eliminacije. Prvo uklonite boje koje se nikako neće uklopiti s postojećim elementima u prostoriji i onda daljnjim procesom eliminacije dođite do krajnjeg izbora.

Kada ste izabrali nijanse s kojima ćete postići željenu atmosferu, trebate odlučiti koliko koje boje koristiti. Ovdje vrijedi pravilo 60-30-10. To znači da se glavna boja treba nalaziti u 60 % sobe. Druga boja iz vaše palete boja trebala bi biti zastupljena s 30 %, znači na manjim površinama, dok je posljednjih 10 % sobe rezervirano za dekorativne detalje.

TAJNE STRUČNJAKA:

- Iako postoje papirnati uzorci boja, bez uzorka boje na zidu to je još uvijek samo nagađanje. Kupite manji uzorak odabrane boje i obojite dva kvadratna metra zida kako biste vidjeli kako vam se sviđa nijansa. Uzorak ostavite par dana kako biste vidjeli kako boja izgleda pri različitim osvjetljenjima.

- Za zidove uvijek birajte mat nijanse jer će sjajne stvarati refleksiju i tako izazvati da svjetlo odskače po sobi. Osim toga, svaka boja izgledat će bogatije u mat izvedbi.(Najboje.hr)

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike