Osijek
ZABRINJAVAJUĆI PODATCI

Svakoga dana prosječno umre jedan branitelj
Objavljeno 13. siječnja, 2015.

U dvorani kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku u petak (9. siječnja), uoči večernje mise, predstavljene su knjige “Palijativna skrb - brinimo zajedno” i “Vukovarska bolnica 1991. - početnica čovječnosti” objavljene potkraj 2014. godine u izdanju Medicinske naklade Zagreb.

O knjigama su govorili urednici i autori psihijatri Veljko Đorđević i Marijana Braš iz Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim autori tekstova novinari Glasa Koncila Vlado Čutura i Jadranka Pavić te osječki neurolog dr. Darko Šimun Vukašinović-Soljačić i liječnica Branka Kandić Splavski, voditeljica osječko-baranjskog Centra za koordinaciju palijativne skrbi. U raspravi uz vodstvo novinarke Nevenke Špoljarić govornici su naglasili kako je od početka ustroja CEPAMET-a 2010. do danas educirano 287 polaznika različitih struka za rad u palijativnoj skrbi, ustrojeni su županijski timovi i 35 centara, Hrvatska ima 200 palijativnih kreveta i dosadašnji rad vidljiv je u tekstovima 123 autora i svjedočenjima palijativnih štićenika.

Braš je najavila početak projekta “Na prvoj crti zdravlja” koji će biti više usmjeren na braniteljsku populaciju i umrežit će prevencijske aktivnosti. Čutura je, zalažući se za afirmaciju pastorala dragovoljaca, ratnih invalida i članova njihovih obitelji, istaknuo kako je krajnje vrijeme za sveobuhvatnu skrb o njihovu zdravlju i izradu statističkog registra o povezanosti uzroka smrtnosti s ratnim traumama jer “prosječno svakoga dana umre jedan branitelj prosječne životne dobi 50,9 godina, a od 1998. umrlih je između tri-četiri tisuće nakon preživjelog ratnog stradanja.” Za dragocjen doprinos razvoju palijativne skrbi i očuvanju humanitarnih vrednota zahvalio je Đuro Žiroš u ime organizatora predstavljanja knjiga Mjesnog bratstva kapucini Osijek Franjevačkog svjetovnog reda, koji su aktivno uključeni u podršku palijativnih projekata, posebice u segmentu braniteljske populacije. Govoreći pozitivno o postojanju hospicija u Rijeci uz pohvalu što je skup u Osijeku okupio veliki broj stručnjaka, volontera i udruga, dobrodošlicu je izrazio fra Ivica Petanjak, gvardijan kapucinskoga samostana u Osijeku. Skupu su nazočili članovi udruga Veronikin rubac, CEREBRO, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, HRVI, HČZ-a, braniteljice i branitelji 3. gardijske brigade te brojni drugi. Dvosatni razgovor završio je zahvalnim sudjelovanjem na večernjoj misi.(I.K.)

Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!

Najčitanije iz rubrike