Autoglas
“COPY PASTE” URADAK

Premijera: Buick Cascada i Avenir Concept
Objavljeno 13. siječnja, 2015.
Cascada je obnovljeni nasljednik Opel Cascade iz 2013. godine, dok je Avenir Concept inspiriran Rivierom

Č elnici General Motorsa odlučili su za 2016. godinu ponuditi “novi” model - Buick Cascadu. Ime odzvanja pomalo mistično i zvučno, ali kada se malo dublje zagrebe ispod ovog paketa, lako se dođe do saznanja da je posrijedi dizajnerski “copy paste” uradak.

Upravo tu činjenicu vezanu uz dizajnere mnogi su dočekali sa skepsom jer je posrijedi nasljednik Opel Cascade koja je predstavljena 2013. godine. Prema navedenim specifikacijama, može se vidjeti da će Buickova Cascada u odnosu na Opelovu imati manje stilske izmjene, pa se tako odmah uočava nova rešetka motora i, naravno, Buick oznake. Još uvijek nema točnih informacija o snazi motora, ali se pretpostavlja da će ga pokretati 1.6L četvorocilindarski motor koji razvija 197 KS snage ili turbopunjeni 2.0L četvorocilindarski motor snage 250 “konja”.

Osim Cascade za američko tržište, Buick je za sajam u Detroitu odlučio predstaviti i konceptni automobil Avenir. Riječ je o viziji budućeg luksuznog Sedana, koji je inspiriran prijašnjim Buick konceptima kao što je Riviera. Za razliku od nje, Avenir ima novi dizajn prednje maske, full LED svjetla, alu felge od 21 inča. Tu je i pogon na sva četiri kotača, V6 motor nove generacije s direktnim ubrizgavanjem i deaktivacijom cilindara, te devetstupanjski automatski mjenjač. Avenir Concept dug je 5195 milimetara i širok 1931 mm. Udobnost i moderna tehnologija očekuje vozača i putnike u unutrašnjosti Avenir Concepta. Vozač će, tvrde u GM-u, biti okružen visokokvalitetnim materijalima poput premium kožnog tapecirunga, svile i bambusovog drveta. Vozilo ima ambijentalno osvjetljenje, ionski sustav filtriranja zraka, punjač za bežično punjenje smart telefona, te IntelliLinkov informacijsko-zabavni sistem s 12“ ekranom.

Milan BUGARIĆ