Osijek
HZZO PRIJETI VISOKIM NOVČANIM KAZNAMA

Specijalisti KBC-a više ne smiju
sami naručiti na kontrolni
pregled ni jednog pacijenta
Objavljeno 3. siječnja, 2015.
O tome treba li vam novi pregled u bolnici odlučuje isključivo obiteljski liječnik

Sve klinike, odjeli i zavodi KBC-a Osijek prije nekoliko dana dobili su dopis sanacijskog upravitelja osječke bolnice Saše Lamze kojim ih se obavještava o novim prijetnjama HZZO-a ako se svi liječnici specijalisti ne budu pridržavali pravila ove osiguravajuće kuće.

Naime, i prema priznanju samog sanacijskog upravitelja HZZO osječkoj bolnici zamjera tri stvari, a među njima je najveći problem propisivanje lijekova koji nisu na listi HZZO-a. No, prema naputcima HZZO-a liječnici osječke bolnice više uopće ne smiju ni naručivati pacijente na preglede, nego to isključivo radi liječnik obiteljske medicine. Tako u dopisu stoji da se “na kontrolnom nalazu specijalista ne smije u zaključku naručivati osiguranik na definirani datum iduće kontrole, već nalaz treba završiti rečenicom 'termin iduće kontrole na indikaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite'”. Zbog propisivanja lijekova koji za određenu dijagnozu nisu na listi HZZO-a, KBC će biti kažnjen s 500 kuna, a tu kaznu snosit će sam specijalist koji je propisao takav lijek. Kao posljednja napomena u ovom dopisu stoji i kako dok se potpuno ne usvoji sustav naručivanja e-uputnicom, vrlo je važno da se pacijenti ne mogu naručivati na bilo koje preglede i druge zdravstvene usluge prije negoli liječnik primarne zdravstvene medicine izda uputnicu, a navedeni zahtjevi su “neizostavna mjera racionalizacije liste čekanja”. Recimo kako je ovaj naputak HZZO-a prilično razljutio specijaliste osječke bolnice jer drže kako su im time dodatno oduzete ovlasti u radu.

- Svjedoci smo da smjernice HZZO-a nemaju veze s medicinom, nego administracijom, pa krenemo li liječiti po smjernicama, prva kupujem dionice UKOP-a - komentar je koji je na društvenoj mreži uz ovaj objavljeni dopis stavila osječka neurologinja, dr. Tea Mirošević Zubonja.

Maksilofacijalni kirurg, dr. Vedran Zubčić vjeruje kako je liječenje puno složenije od fraza tipa “analgetika i antibiotika po potrebi i kontrola na indikaciju” kojima se službenim jezikom ograđujemo od eventualnih propusta i dodaje: “Svaka struka ima svojih specifičnosti i pogotovo ovo može funkcionirati kod konzervativnih specijalnosti. Za kirurške struke se ne bih složio i mislim da ćemo svi izgubiti uvid u kontrolu i evaluaciju svog rada, pogotovo kod traumatoloških, rekonstruktivnog i onkoloških zahvata neće biti adekvatnog follow upa.” Koliki bi problem mogla izazvati činjenica da liječnici više ne smiju imenovati lijek, već ga “navesti isključivo nezaštićenim imenom aktivne supstancije” objasnio je pedijatar, dr. Igor Berecki: “Bit će zanimljivo ako se djetetu s refrakternom složenom psihomotornom epilepsijom fokalnog tipa sa sekundarnom generalizacijom u preporuku napiše 'Terapija - adekvatni antiepileptici u pripadajućim pedijatrijskim dozama, do izlječenja'. Hoće li obiteljski liječnik uistinu znati na koji lijek sam ja mislio”, ogorčeno je zaključio dr. Berecki.

Nefreteta Z.EBERHARD

Saša Lamza

sanacijski upravitelj KBC Osijek

Ovime se specijaliste oslobađa brige o administraciji

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek smatra kako razloga za nezadovoljstvo specijalista nema . "Na ovaj način oni postaju i ostaju zaduženi isključivo za svoju specijalistiku i ne moraju voditi računa o administraciji i naručivanju. Stanje pacijenta prati liječnik primarne medicine, koji odlučuje treba li njegovu pacijentu daljnji visokosofisticirani specijalistički pregled ili terapija. Smatram da se ovime uvodi red i jedini je način za racionalizaciju. Bolnički liječnici radit će svoj posao, a primarci svoj, a kompletiranjem e-naručivanja u informatičkom sustavu svaki liječnik imat će uvid u povijest bolesti i liječenja pacijenta”, komentirao je Lamza.

SPECIJALISTI

tvrde da smjernice HZZO-a nemaju veze s medicinom, nego administracijom

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike