Magazin
JEDNO OD NAJCRNJIH RAZDOBLJA U AGRARU

Hrvatska poljoprivreda u 2014.: Ratari i stočari jedva preživjeli godinu
Objavljeno 27. prosinca, 2014.
S jedne strane probleme su pravile poplave biblijskih razmjera, a s druge financijska suša

Svođenje računa za proteklu godinu u poljoprivredi se uglavnom odnosi na klimu i novac. Pojednostavljeno to pak znači da je 2014. u prvom redu bila ekstremno kišna, ali i “suha” kada je o kunama u seljačkom džepu riječ.

S jedne strane probleme su pravile poplave biblijskih razmjera u županjskoj Posavini, gdje je pod vodom završilo čak 7854 hektara, ali i cjelogodišnje izlijevanje rijeka u brojnim drugim područjima Hrvatske, zbog čega mnogi nisu imali što žeti, ali ni zasijati. S druge strane, danak je uzimala i financijska suša među poljoprivrednicima pa jesenska sjetva nikada nije bila mršavija, čak i u odnosu na najteže, ratne godine. Jesenas je sijalo samo 30-ak posto proizvođača, u prvom redu veliki sustavi. Ugovaratelji proizvodnje “zatvorili su pipu” i odbili kreditirati one koji im duguju za preuzeti repromaterijal iz prijašnjih godina. A ono što je i zasijano, dobrim dijelom je odrađeno nekvalitetno - bez (dovoljno) gnojiva, zaštite, nerijetko s “tavanušom”, kad je pšenica u pitanju.

BRAŠNA ĆE BITI SAMO ZA KIFLE

Uglavnom, kišna 2014. nije pogodovala pšenici pa su ratari, uz hrđu, imali ispodprosječan prinos, no zato natprosječan, rekordan s kukuruzom, do i preko 10 t/ha. Zbog velikih troškova sušenja, mnogi su tu žitaricu ostavili da prezimi na poljima. A kakva sjetva, takva i žetva, pa za 2015. čelnik Baranjske brazde Petar Pranjić slikovito kaže “da ćemo 2015. požeti brašna samo za kifle!”. Jer, u najboljim godinama sijali smo i do 200.000, sada oko 120.000 ha, dok su naše potrebe 500.00-550.000 tona. Usporedbe radi, 2013. imali smo (gotovo) milijunsku žetvu. Ujedno, bila je to prva žetva otkako je RH ušla u EU, na čiji novac naš seljak i te kako računa. A on se već ove jeseni trebao za to pripremati kroz dodatna, tzv. zelena plaćanja, na čija sredstva, uz osnovna plaćanja, može računati od 1. siječnja 2015. - poštuje li plodored, ekološki značajne površine, je li mladi poljoprivrednik do 40 godina, itd.

Godina na izmaku u znaku je i Zakona o komasaciji, prvog u samostalnoj RH, a u studenom je na snagu stupio Kodeks otkupa žitarica i uljarica koji, istina, nije obvezujući pa tek treba vidjeti kakve će rezultate postići u našoj praksi, ali i mentalitetu.

FINANCIJSKI NIKAD GORE

Predsjednik HPK Matija Brlošić 2014. ocjenjuje jednom od najcrnjih u posljednjih 20 godina.

- Zbog izlijevanja rijeka pod vodom je bilo čak 10.000 hektara. To se ne događa svake godine. Nadalje, tu je i liberalizacija tržišta, što je našeg seljaka dodatno zavilo u crno, a onda i prva 1,5 godina u EU, dakle otvaranje granica, iako su naše granice otvorene otkad je Hrvatske, no taj je 'propuh' na granicama nevjerojatan - slikovit je Brlošić te dodaje kako je ukupno uzevši financijski to bila najgora godina u dva desetljeća. “U pregovorima smo dobili financijske omotnice koje državni proračun ne prati u razlici u kojoj bi trebao. Rezultat toga umanjenje je potpora. Kapitalnih investicija nema, a IPARD i obiteljska gospodarstva baš i nisu mogli puno koristiti sredstva, tj. koristili su ih u izuzetno malom broju. OPG-ovi posluju preko žiroračuna i veliki broj ih je blokiran od dobavljača, države... Non-stop se mijenjaju zakoni, pravilnici”, nabraja Brlošić, inače ratar.

PROIZVODNJA MLIJEKA

Farmer i mljekar, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina, Branko Kolak, na 2014. gleda kroz nastavak pada broja proizvođača mlijeka.

- Sada nas je nešto više od 10.000, a lani nas je bilo 11.700, no treba reći da je trend smanjenja proizvedenih količina mlijeka zaustavljen pa će ovogodišnja proizvodnja biti nešto veća od lanjske - oko 520 milijuna litara, ali zato za 20 % manja nego u 2012. A od ljetos je došlo do skidanja cijene mlijeka od strane mljekarskih kuća za 7-8 %, pa joj je prosjek sada oko 2,60 kn/l za proizvođače s 300, 400 do 500 litara dnevno. Istina, došlo je do pada cijena ratarskih kultura, no i do rasta troškova energije, kaže Kolak te dodaje: “Država stalno nameće neka nova pravila, i dalje smo skupi u proizvodnji. Sve dok nema novih zainteresiranih da se bave ovom proizvodnjom, nije dobro. Sve je 'našpanovano', nategnuto poput strune, nema se zraka za neki manevarski prostor. Politika bi trebala osmisliti uvjete, ali to ne radi, pa se na selu živi, radi i proizvodi od danas do sutra”, zaključuje Kolak.

PROBLEMI U SVINJOGOJSTVU

Poljoprivrednu 2014. svinjogojci su obilježili i javnim upozorenjima o uvozu dugotrajno smrznute svinjetine iz zemalja EU koje imaju hiperprodukciju, a koja se potom odmrzava i kod nas prodaje kao svježa. Diglo je to veliku prašinu.

- Mi smo danas na otvorenom tržištu. Svjesni smo da nema zabrana i da one ništa ne donose, no donosi nam točno deklariranje mesa, a u ovom slučaju toga nema. Samo tražimo da kupac koji želi kupiti svježu hrvatsku svinjetinu uistinu to i dobije, da na policama trgovačkih lanaca može vidjeti da je to svježa domaća svinjetina - kaže predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ-a Goran Jančo. Ističe također da je put takvog mesa od smrzavanja pa odmrzavanja i prodaje “pod svježim” u nekim slučajevima trajao i više godina. “Sada je to vjerojatno mnogo kraći put. Trebalo bi na svim komadima, ako imaju neku sljedljivost, pisati kada je životinja zaklana. Mi nemamo problem s uvozom mesa kao takvim, ali imamo problem s krivim deklariranjem, s manipulacijama. Ne kažemo da je to meso zdravstveno neispravno, ali mu kvaliteta nije ista kao svježem. Naša ciljana skupina je srednji sloj građana koji će honorirati svježu domaću svinjetinu. Svjesni smo da je danas bitna svaka kuna, a time i cijena, no čemu krivo informiranje o svježini mesa”, pita se Jančo te ocjenjuje da je to uvezeno, smrznuto pa odmrznuto meso, 20-30 % jeftinije od svježe domaće svinjetine.

Ipak, kaže Jančo, bilo je u 2014. godini i dobrih stvari: “Što se tiče izvoza svinja, ostvarena je rekordna visina ponajprije prema Srbiji, pa Mađarskoj, Austriji, ukupno 120.000 tovljenika do 1. prosinca. Da nije bilo toga, bilo bi problema i pritisaka na ovdašnjem tržištu”, kaže Jančo, pozivajući još jednom potrošače da kupuju hrvatsku hranu, meso hrvatskih svinjogojaca.

Piše: Suzana ŽUPAN
PROBLEMI VOĆARA
Uvozi se tuđa hiperprodukcija nastala ukrajinskom krizom

Proizvođači se slažu da se ukrajinsko-ruska kriza na nas odrazila indirektno, za razliku od zemalja poput Poljske i njezina izvoza voća, napose jabuka, pa je tamošnjim voćarima izostalo rusko tržište, zbog čega se pošto-poto žele riješiti nagomilanih zaliha u skladištima i hladnjačama. Upozorava na to dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Josip Đelagić: “RH uvozi jabuke iz Italije, Slovenije, Poljske, pa i Mađarske. Trgovci takve jabuke kupuju kada sezona istječe - ovogodišnju jabuku kupuju na proljeće, a ti strani voćari tako prazne svoja nagomilana skladišta. To je izvansezonska prodaja ili prodaja hiperprodukcije proizvodnje. Cijena tim jabukama je 1-2 kune po kilogramu. Naša jabuka je od 80 lipa do 2 kune/kg, no trgovci je nisu htjeli kupovati iako je naša jabuka okusom neusporedivo bolja. Ali ni to nije najveći problem, nego je 'kvaka' u broju tretiranja uvezene i domaće jabuke. Sve te uvezene jabuke tretirane su najmanje 20-25 puta, a naša 15-17 puta”, upozorava Đelagić.

UDRUGA OPG-ova
Prioritetna je proizvodnja hrane

Stanje na seljačkoj udružnoj sceni u 2014. obilježio je siječanjski osnutak te daljnje aktivnosti i inicijative Udruge OPG-ova Hrvatske Život, koja je sinergija poljoprivrednih proizvođača i struke. “Članovi Udruge dolaze iz osam županija, a interes za članstvom raste i u drugima. Cilj je osnivanja Udruge da OPG-ovima vrati i ojača ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zauzima da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju OPG-ova kao razvojnog i tržišnog čimbenika. Udruga ima program u 15 točaka koji striktno provodi, a preduvjet ostvarenju ciljeva vidi u dijalogu, dogovoru i zajedništvu seljaka, stručnjaka i politike. Naglasak u dosadašnjem radu Udruge je rad s mladima, reforma sustava izravnih potpora, pravednija podjela državnog poljoprivrednog zemljišta te sudjelovanje i organiziranje rasprava radi, u javnosti, jasnijeg definiranja vrijednosti poljoprivrede i u njoj obiteljskih gospodarstava”, kaže stručni tajnik Života Miroslav Kovač.

POVRATAK KONOPLJE
Interes proizvođača sve veći

Godina na izmaku pamtit će se i po velikom povratku industrijske konoplje, zbog čega se mijenja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zloporabe droga, a zbog velikog interesa poljoprivrednika, poduzetnika i inoinvestitora koji uglas poručuju: Omogućite maksimalno iskorištavanje industrijske konoplje! U našoj sadašnjoj praksi konoplja se koristi samo zbog sjemena za ljudsku i stočnu hranu, a ostatak biljke se zaorava. Nekad uhodane kudjeljare poput črnkovačke, viškovačke i drugih već godinama su zatvorene. Time RH doslovce zaorava veliko bogatstvo i sirovinu za tisuće i tisuće proizvoda. Među prvima koji reagiraju na izmjene zakona u korist konoplje danski je ulagatelj koji u Požeštini namjerava graditi prvu tvornicu za preradu konoplje u ovom dijelu Europe, a potom i tvornicu strojeva i opreme za njezino skidanje i preradu. Svjetsko tržište gladno je za industrijskom konopljom, poručuju Danci. Među zainteresiranima za ovu kulturu kao novu priliku u proizvodnji je i Zvonko Pipić: “Reakcije na zakonske izmjene jako su pozitivne, svi smo očekivali da napokon dođe nešto unosno, a konoplja to jest. Jer, već na proizvodnji njezina sjemena je pozitiva, a sa stabljikom prihod je veći i pet-šest puta. Prema izračunima danskih ulagatelja, prihod od konoplje bit će oko 35.000 kn/ha! I da dobijem pola od toga, bio bih zadovoljan. Predstavnici danske tvrtke prezentirali su nam svoju investiciju i sve vrlo ohrabruje. Interes za konoplju je apsolutan jer su sve dosadašnje kulture podcijenjene. Ostavio sam čestice za nju”, kaže Pipić.

Tražimo da kupac koji želi kupiti svježu hrvatsku svinjetinu uistinu to i dobije, da na policama može vidjeti da je to svježe domaće meso...

GORAN JANČO

OPG-ovi posluju preko žiroračuna i veliki broj ih je blokiran od dobavljača, države, stalno se mijenjaju zakoni, pravilnici...

MATIJA BRLOŠIĆ

Proizvođača mlijeka je nešto više od 10.000, a lani nas je bilo 11.700, no trend smanjenja proizvedenih količina ipak je zaustavljen....

BRANKO KOLAK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike