Kultura
BOŽIĆNI KONCERT SOLISTA I ZBORA OPERE HNK-A U OSIJEKU

Vuletić: Sve što je izašlo iz Mozartova pera zadivljuje
Objavljeno 22. prosinca, 2014.
Zborom i solistima ravna maestra Ljubica Vuletić; ulazak na oba koncerta je slobodan

Entuzijazam i predanost polako prelaze u tradiciju. I ove će godine ansambl HNK-a u Osijeku darovati gradu Osijeku i njegovim građanima čak dva Božićna koncerta u izvedbi zbora i solista, pod ravnanjem dirigentice Ljubice Vuletić.

Uz soliste Vesnu Baljak (sopran), Veroniku Hardy (sopran), Gordanu Kalmar (alt), Ladislava Vrgoča (tenora) te Berislava Puškarića (bas), glazbena pratnja na orguljama bit će Claudio Marco Contini i Igor Valeri.

Prvi će koncert biti večeras (ponedjeljak, 22. prosinca) u donjogradskoj crkvi Preslavnog imena Marijinog, s početkom u 19 sati, a drugi sutra (utorak, 23. prosinca), s početkom u isto vrijeme, u središtu grada, u konkatedrali, tj. župnoj crkvi sv. Petra i Pavla apostola.

- Na programu je 'mladi' W. A. Mozart i njegova Missa brevis in G KV 140 te druga Mozartova prigodna sakralna djela. Mislim da sve što je izašlo iz Mozartova pera zadivljuje, podsjeća me na spoznaju o Božjoj veličini. Tako je 'mladi' i 'malo stariji' Mozart dio prvoga dijela našega koncerta. Drugim će dijelom koncerta odzvanjati tradicionalne božićne pjesme, koje će nas svojim tonovima uvesti u božićno ozračje. Uz ansambl HNK-a sve češće imamo priliku čuti i mladu osječku sopranisticu Veroniku Hardy, koja svojom kvalitetom zadobiva povjerenje pa se suradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo - kaže dirigentica i zborovođa Ljubica Vuleić, ističući kako se nadaju da će Božićni koncert “stvoriti ozračje nadahnutih ljudskih osjećaja i težnji onomu boljemu i ljepšemu, onomu što je čovjek ili što bi čovjek trebao biti.”

- Ovakvi koncerti i glazba potiču i ispunjavaju čovjeka radošću jer kada dajemo, mi primamo i međusobno se ispunjavamo i obogaćujemo. Radujemo se dolasku publike na koncerte jer na taj smo način sigurni da u izvedbi sudjeluje i ona. Taj trenutak međusobnog prožimanja daje potvrdu našeg postojanja kao umjetnika, glazbenika, duhovnog nadahnuća. Valja svakako napomenuti da je koncert poklon Grada Osijeka i HNK-a građanima i da je ulazak slobodan. Dođite na koncert da glazbom uštimamo vaše duše - poručuje maestra Vuletić.

Narcisa VEKIĆ
PROGRAM KONCERTA

Koncert počinje Mozartovom Misom brevis u G-duru KV 140 za soliste, zbor i orgulje, slijedi “Regina coeli” iz Regine coeli KV 108 (74d) (zbor), potom Laudate Dominum K. 339 (Veronika Hardy i zbor), Ave verum corpus KV 618 (zbor), te za kraj Mozartova “serijala” Veni Sancte Spiritus KV 47 (solisti i zbor). Drugi dio otvara tradicionalna “Adeste Fideles” (solisti i zbor), slijedi I. Berlin “White Christmas” (arr. C.M.Contini; solisti i zbor), A. Adam “O holy night” (Veronika Hardy i zbor) te za kraj C. M. Contini “Christmas Lullaby” (Vesna Baljak i zbor).

Prvi je koncert 22. prosinca u crkvi Preslavnog imena Marijinog, a drugi 23. u konkatedrali, oba s početkom u 19 sati

Možda ste propustili...

MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike