Osijek
ANALIZA MJESNIH IZBORA 2010.-2014. OTKRILA VELIKE PROMJENE

Najviše rastao HDSSB - dobio deset
vijećnika više nego prije četiri godine
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
HDZ je izgubio dva vijećnika, SDP jednog, dok je HNS udvostručio broj vijećnika

Nakon što je Gradsko izborno povjerenstvo grada Osijeka proglasilo i službene rezultate nedjeljnih izbora za predstavnike u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora, zanimljivo je napraviti usporedbu s rezultatima prethodnih tzv. mjesnih izbora iz 2010. godine.

Tada su se, kao i sada, birala ukupno 133 vijećnika u 15 vijeća gradskih četvrti (sedam po 11 vijećnika) i mjesnih odbora (osam po sedam vijećnika), uz napomenu kako je odaziv ovaj put bio gotovo za trećinu veći: 20,05 prema 14,21 posto. Prije četiri godine relativni pobjednik bio je HDZ s ukupno osvojena 44 vijećnička mandata, a slijedio ih je HDSSB, čija je lista 2010., prema službenim rezultatima na konstituirajućim sjednicama vijeća, imala 34 predstavnika. Prije nekoliko dana situacija se obrnula: HDSSB-u je pripalo najviše, ukupno 44 vijećnička mjesta, odnosno deset više nego tada, dok je HDZ zaslužio 42 vijećnika, dva manje u odnosu na 2010. Trzavice unutar pravaša i fragmentiranje na više stranaka, očekivano, ostavilo je traga na HSP-u. Tako je HSP 2010. osvojio respektabilnih 13 vijećničkih mjesta, dok je sada na tri.

Rezultat tzv. lijeve koalicije, SDP-HNS-HSU-SU, od ukupno 21 vijećnika može se smatrati solidnim, s tim da se pojedinačni uspjesi tih stranaka razlikuju u usporedbi s onima iz 2010. Najveći dobitnik je HNS (tada je na mjesne izbore išao u koaliciji s HSU-om) jer je udvostručio broj mandata, s četiri na osam. Svi ostali slabiji su nego na prošlim izborima: broj mjesta koja su pripala SDP-u minimalno je pao, s deset na devet, Stranka umirovljenika (SU) ima samo jednog umjesto nekadašnja tri vijećnika, a Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) upola manje nego 2010. - tri umjesto šest.

HSLS, od kojeg su u međuvremenu u Osijeku ostali samo "ostatci ostataka", ovaj put uopće nije zastupljen. S političkog zemljovida poslije je “izbrisana” i Nova osječka priča Gordana Matkovića, kojoj su 2010. građani poklonili čak sedam mandata, a ostali nezavisni kandidati zauzeli još ukupno pet vijećničkih stolica. Ove godine, pak, iskočila je samo nezavisna lista Zorana Batnožića, zvana “Lista za Vijenac”, koja će s četiri vijećnika nedvojbeno krojiti vlast u GČ Tvrđa. Nezavisna lista, a zapravo politička stranka, ona predsjednika Gradskog vijeća Osijeka Ante Đapića (ubduće će to biti nova stranka Desno), dobila je pet mjesta, dok 2010. godine nije postojala. Prije četiri godine, pak, SDSS je uzeo pet mandata, a sada na dvije lokacije (MO Klisa, gdje je uvjerljivi pobjednik s pet od sedam mjesta, i u MO Tenja – 1 vijećnik) ukupno šest mandata.

Zanimljivo, u odnosu na 2010. “uskrsnuo” je HSS (tada bez mandata, sada tri), pojavila se i Građanska opcija grada Osijeka (GOGO – također 3) i Blok Umirovljenici zajedno (BUZ) koji je na nekoliko lokacija imao koalicijske liste s HDZ-om i iz toga izvukao tek jedno mjesto. Posljednje, 133. vijećničko mjesto 2010. pripalo je osobi s članskom iskaznicom HSP dr. Ante Starčević, a prije nekoliko dana članu Narodne stranke – Reformisti.

Tomislav LEVAK
Slijede konstituirajuće sjednice

Što se tiče predsjednika vijeća, uoči raspuštanja najviše ih je imao HDZ, devet, i to: GČ Industrijska četvrt, GČ Donji grad, GČ Retfala, MO Brijest, MO Cvjetno, MO Josipovac, MO Sarvaš, MO Tenja i MO Višnjevac. Iz redova HDSSB-a bila su četiri predsjednika (GČ Gornji grad, GČ Jug II, GČ Novi grad i GČ Tvrđa), a po jednoga su "davali" HSP (MO Lijeva obala) i SDSS (MO Klisa). Konstituirajuće sjednice tek slijede, a stanje nakon izbora 14. prosinca je sljedeće: HDSSB sam ili s HSP-om pobijedio je u: MO Cvjetno, MO Lijeva obala, GČ Retfala, GČ Gornji grad, GČ Novi grad i GČ Donji grad. HDZ sam ili u koaliciji s BUZ-om pobijedio je: u MO Josipovac, MO Višnjevac, MO Brijest, MO Tenja, MO Sarvaš i GČ Industrijska četvrt. SDSS je odnio pobjedu u MO Klisa, lijeva koalicija SDP-HNS-HSU-SU u GČ Jug II, a neovisna “Lista za Vijenac” u GČ Tvrđa.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike