Regija
HRVATSKI BOŽIĆ UZ UVOZNE JELE

Proizvođače božićnih drvaca sve
više guši uvoz i nelojalna konkurencija
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
Uvozi se iz Mađarske, Njemačke, Danske, a sve više i iz Bosne i Hercegovine te Srbije

SAMATOVCI – Posljednjih nekoliko dana obitelj Ivana Mikulića (52) iz Višnjevca, koji posjeduje rasadnik božićnih drvaca u neposrednoj blizini Samatovaca, u akciji je njihova rezanja i pripremama za prodaju, koja počinje u petak. Godinama se već bave uzgojem stabala srebrne jele, smreke, obične i Pančićeve omorike, a i ove godine za prodaju su pripremili 500-tinjak stabala, na raznim lokacijama u Osijeku i okolici, no odlučni su odustati od te vrste proizvodnje, poput sve većeg broja slavonskih i ostalih hrvatskih proizvođača.

- Uzgoj božićnih drvaca, koji se u vrijeme mojih početaka, 2002. godine, činio isplativom proizvodnjom, posljednjih se godina pokazao kao krajnje neisplativa i nesigurna proizvodnja. Mi danas moramo biti sretni ako nam na kraju od jednog drvca koje stoji stotinjak kuna i koje se uzgaja između pet i sedam godina, a srebrne jele i duže, ostane između 20 i 30 kuna. Glavnim krivcem za takvo stanje i gušenje domaće proizvodnje božićnih drvaca smatramo uvoz, nelojalnu konkurenciju i preprodaju, zbog koje mi iz godine u godinu sve više propadamo - otkriva Mikulić stanje na domaćem tržištu božićnih drvaca, na kojem ih se godišnje proda oko pola milijuna božićnih drvaca, od čega je čak četvrtina iz uvoza - ponajviše iz Mađarske, Njemačke, Danske, a sve više i iz Bosne i Hercegovine te Srbije.

Cijena Mikulićeve domaće obične jele visine do 1,5 metara je između 50 i 60 kuna, a one od 1,5 do 2 metra između 100 i 120 kuna, dok će cijene srebrne jele biti nešto više. To je kaže Mikulić u odnosu prema uvoznim drvcima, koja su preplavila domaće tržište, još uvijek nešto viša cijena, ali u odnosu prema ulaznim troškovima za domaće uzgajivače cijena kojom nikako ne mogu biti zadovoljni.

Mikulić naglašava da je proizvodnja božićnih drvaca vrlo skupa i zahtijeva konstantna i prilična višegodišnja ulaganja ako se želi uzgojiti lijepo, gusto i pravilno drvo, kakvo većina kupaca traži. Rasadnik se mora redovito održavati, dva puta godišnje gnojiti, kositi, u sušnim godinama i navodnjavati, a teži se i stalnom stručnom usavršavanju uzgajivača. Sezona je priča za sebe, kada se mora platiti pristojba za prodajno mjesto, prodavače, transport drvaca, pa čak i za vozilo za uklanjanje drvaca koja se ne uspiju prodati do Badnjaka.

Lidija ANIČIĆ
UMJESTO BOROVA - ORASI

Vidjevši posljednjih godina da je situacija sve teža, Mikulić se odlučio na kombiniranu proizvodnju, pa je paralelno s borovima u svom rasadniku zasadio i stabla oraha. Ona mu u rasadniku ostaju nakon što posiječe borove, na čija mjesta više ne želi saditi mlada stabalca.

Cijena

DOMAĆE OBIČNE JELE VISINE DO 1,5 METARA JE IZMEĐU 50 I 60 KUNA, A ONE OD 1,5 DO 2 METRA IZMEĐU 100 I 120 KUNA

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike