Osijek
PROMJENE ZA RIBIČE U 2015. NA PODRUČJU OBŽ

Pecanje s dozvolom u cijeloj županiji,
ali samo na otvorenim vodama
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

Odnedavno ribiči s područja Osječko-baranjske županije mogu s ribolovnom dozvolom pecati na svim otvorenim vodama na području cijele županije.

Predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Josip Dimnjašević kazao nam je kako je u suradnji sa županom osječko-baranjskim Vladimirom Šišljagićem, koji je inicirao reciprocitet koji smo željeli postići, potpisan ugovor između četiri ribičke zajednice.

- Ugovor će vrijediti od početka do kraja 2015. godine, i to samo za otvorene vode, ne primjerice za Bilje. Ugovor su potpisali čelnici zajednica iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Valpova i Baranje. Prema potpisanom ugovoru, moći će se pecati od Donjeg Miholjca do nultog kilometra Drave na ušću te rijeke u Dunav, te na Dunavu od 1383. riječnog kilometra do Savulje te od Kazuka do granice Hrvatske s Mađarskom. Između je Kopački rit gdje se ne smije pecati. Prema tom ugovoru na Dravi i Dunavu na spomenutim lokacijama smjet će pecati i ribiči iz Đakova, iako oni nemaju otvorenih voda kao mi na ovom dijelu županije - kaže Josip Dimnjašević.

Dimnjašević je iskoristio priliku da iskaže i nezadovoljstvo gospodarskim ribarima i nada se da će novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu 2015. godine ispraviti nelogičnosti.

- Ne znamo koliko ti ribari uhvate riba, kao ni s koliko mreža, a s okama na mreži od četiri centimetra strahujemo da će se uništiti cijeli riblji fond. Prema nekim analizama, kada bi se riba izmrijestila jednom godišnje, bilo bi je u dovoljnim količinama, ali sada je upitno s obzirom na to da su oke smanjenje na veličinu kroz koju rijetko koja riba prolazi. Na to smo se žalili, ali nema konkretnog odgovora nego je samo načelno rečeno da se to treba razmotriti. Pitam se gdje ta sva riba završava, gdje se prodaje - kaže Dimnjašević i dodatno pojašnjava kako je prije bilo manje ribara.

- Sada im je broj povećan i neograničeno se lovi, a trebali bi pisati koliko je ribe ulovljeno. Dodatni je problem što naši ribočuvari nemaju ovlasti kontrolirati ih - kaže Dimnjašević. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike