Regija
VINKOVCI

Osam novih članova Sokolske garde
Objavljeno 17. prosinca, 2014.

Povijesno i športsko društvo ''Hrvatski sokol'' Vinkovci ima svoju gardu koja je obnovljena 2002. godine i prvi put je nastupila na prijenosu posmrtnih ostataka hrvatskog bana Josipa Šokčevića iz Beča u Vinkovce. U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima održana je svečana prisega novih osmero članova garde, a riječi prisege pročitao je Hrvoje Smiljanić, voditelj Garde Hrvatskog sokola.

Novi članovi Garde Hrvatskog sokola su Danijel Becić, Matko Gagro, Tomislav Lolić, Matej Marić, Antun Markovinović, Ante Stanković, Franjo Josip Tropšek i Hrvoje Španić koji je tom prigodom rekao: Drago mi je što sam postao član Sokolske garde, to mi znači puno i na ponos mojoj obitelji. Nemam neka posebna očekivanja osim da upoznam nove prijatelje i da naučim nešto novo vezano uz povijest i Sokolsku gardu.

Garda nosi odore koje su nosili konjanici ''Hrvatskog sokola''. Odore su nastale po uzoru na austrijske vojne odore, slijedeći hrvatske građanske tradicije, i po uzoru odora vojnokrajiških postrojbi. Odora se sastoji od kape – kalpaka s čelenkom (grbom). Crvena košulja ima duge rukave i na nju dolazi surka (sako). Surka se prebacuju preko lijevog ramena, preuzeta je od odora koje su bile popularne u građanstvu od Ilirskog pokreta. Šare na hlačama preuzete su s vojničkih hlača krajišnika koje su bile u uporabi sve do 1900. godine. Uz to idu čizme. Na rukama se nose bijele rukavice. Za kišne i zimske uvjete nosi se plašt (kabanica). U svim prigodama nosi se o boku konjanička sablja koja simbolizira dostojanstvo gardista. M.Kokaj

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike