Regija
ORAHOVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PIESZYCAMA

Slavonci uspješno svladali specijalitete poljske kuhinje
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Pripremali varivo „Bigos“, salatu „Giros“, juhu od krastavaca „Gemüsesäfte“...

ORAHOVICA - Učenici i profesori Srednje škole Stjepana Ivšića Orahovica nastavili su s projektom ''Program za cjeloživotno učenje Leonardo da Vinci'' sudjelovanjem na četvrtom radnom sastanku u Poljskoj u gradu Pieszyce, i to u u Strukovnoj školi Zespol Szkol im. Ks. Jana Dzierzonia w Pieszycach. Pieszyce se nalaze u brdovitom južnom dijelu Poljske u blizini Češke.

- Našu školu predstavljali su učenici Ivan Forintić, Martina Odobašić, Matea Pavlović i Nenad Golubić te profesori Mirjana Boloban, Danira Vinković, Snježana Konopek i Sanda Bašić kao projektni koordinator. Teme radionica bile su hladna i topla jela od povrća, većinom poljski specijaliteti. Pripremala su se sljedeća jela - kolač od krumpira, ukrajinska juha od cikle, bigos, kolač od mrkve, punjeno povrće, ruski pirogi (jastučići od tijesta), uštipci od krumpira, salata “Coleslav”, salata “Giros”, juha od krastavaca i razni sokovi od povrća. Naši učenici sudjelovali su u radionicama gdje su pripremali varivo „Bigos“, salatu „Giros“, juhu od krastavaca „Gemüsesäfte“, ukrajinsku juhu od crvene repe i punjeno povrće. Osim praktičnog rada, učenici su sudjelovali i u izradi rječnika gdje su prevodili recepte jela koja su se pripremala u kuhinji s njemačkog (radnog jezika) na hrvatski - kaže prof. Snježana Konopek. Osim radnog dijela, u sklopu projekta orahovački srednjoškolci i njihovi profesori posjetili su i tvornicu „Masfrost“ u Ziebicama koja prerađuje i zamrzava povrće. Suvremeni pogon koji je u velikom dijelu automatiziran i ne treba puno radnika Poljaci su dobili u sklopu EU projekata od Danske.

- Ljubazni domaćini pokazali su nam znamenitosti svoga kraja, tako da smo posjetili nekoliko gradova: Swidnice u kojima smo posjetili evangeličku crkvu mira koja je pod zaštitom UNESCO-a. Taj dio Poljske do kraja Drugog svjetskog rata pripadao je Njemačkoj pa se i danas na građevinama vidi velik utjecaj njemačke arhitekture. U gradu Wałbrzychu posjetili smo Muzej palmi koji nas je impresionirao svojim zelenilom i raznovrsnošću tropskog bilja. U neposrednoj blizini posjetili smo i prekrasni dvorac „Książ” ili Fürstenstein o kojem nam je voditeljica ispričala puno činjenica i poneku legendu. Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata dvorac je bio opustošen, a sada je u njegovu obnovu Europska unija utrošila na milijune eura. U gradu Ziebice razgledali smo Muzej kućanskih aparata u kojem smo vidjeli i zbirku srednjovjekovnog oružja, kao i izložbu slika Joshepha Langera. Zadnju večer proveli smo u prekrasnom Wroclawu, četvrtom po veličini gradu u Poljskoj, gdje smo uživali u bajkovitom božićnom sajmu - zaključila je prof. Konopek.

Vladimir GRGURIĆ
ORAHOVICA DOMAĆIN

Sljedeći radni sastanak je 13. travnja u slovačkom gradu Martinu. Kako je predviđeno, završna konferencija dvogodišnjeg projekta bit će početkom lipnja u Orahovici.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike