Regija
DO BOŽIĆA BI TREBALO BITI OBNOVLJENO 1000 KUĆA U CVELFERIJI

Novi šokovi za poplavljene:
Vlasnicima više kuća obnavljat
će se samo jedna nekretnina
Objavljeno 17. prosinca, 2014.
Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa stopirana obnova 140 kuća

GUNJA/RAJEVO SELO - S danom 15. prosinca doneseno je 1877 odluka o obnovi kuća na poplavljenom području županjske Posavine i obnovljeno 795 kuća. Očekujemo da će do Božića biti obnovljeno tisuću kuća, kazala je prilikom posjeta Gunji i Rajevom Selu ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Na primjedbu nekolicine mještana kako na njihovim kućama još nije ni počela obnova, ustvrdila je kako je očito riječ o neriješenim imovinskopravnim odnosima te da je upravo zbog toga trenutačno zaustavljena obnova oko 140 kuća. Radovi su prekinuti i zbog provjere davanja lažnih podataka na temelju dva svjedoka da je netko živio u tim kućama.

- Moram napomenuti da od 14 slučajeva koje nam je MUP provjerio samo jedan ima pravo na obnovu, a 13 ne. Tamo gdje je sve u redu nastavit ćemo s obnovom. S 1. veljače 2015. podvlačimo crtu i znat ćemo točan broj kuća koje će biti u obnovi. Mi očekujemo da neće biti više od 2000 jer ima dosta kuća koje su nekome druga ili treća kuća, a mi obnavljamo samo jednu. U nekima nitko nije živio već 10 ili 15 godina - kazala je ministrica. Dodala je da se nikome neće obnavljati kuća da bi u njoj imao podstanare.

– U kontejnerskom naselju je trećina ljudi koji uopće nisu prijavljeni i koji nisu imali nikakve imovine, ništa, i to je veliki problem - kazala je.

- Vjerujem da ćemo sljedeće ljeto mi napustiti ovo područje i da će sve kuće koje su u obnovi biti obnovljene i imati fasadu - ustvrdila je rekavši kako će u konačnici u obnovu biti utrošeno ukupno oko 400 milijuna kuna. Do sada se za obnovu u vlastitom aranžmanu uz novčanu pomoć države odlučilo 1014 vlasnika, a isplaćen im je više od 51 milijun kuna. Državi su obnovu prepustila 863 vlasnika, u što je uračunato i 190 novih kuća koje je potrebno sagraditi. Ukupno gledano, obnovu od strane samih vlasnika i države, u Strošincima su završene 53 kuće, u Đurićima 33, u Posavskim Podgajcima 33, u Račinovcima 103, u Rajevom Selu 186 te u Gunji 561 kuća.

- Važno je napomenuti da se broj završenih kuća mijenja na dnevnoj bazi jer se tijekom jednog dana obavi i do 20 pregleda završenih kuća. Budući da je do blagdana ostalo 10 dana, procjena je da će se broj završenih kuća povećati za dodatnih dvjestotinjak kuća - kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
OBNOVLJENE SVE JAVNE ZGRADE

Sve zgrade javne namjene obnovljene su u planiranim rokovima, za što je država utrošila 16 milijuna kuna, a za obnovu kuća do sada je utrošeno 96 milijuna kuna. Do kraja godine država planira utrošiti dodatnih 20 milijuna kuna.

Državi

SU OBNOVU PREPUSTILA 863 VLASNIKA, U ŠTO JE URAČUNATO I 190 NOVIH KUĆA KOJE JE POTREBNO SAGRADITI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike