Regija
PONIŠTEN POSTUPAK DODJELE KONCESIJE

Linijskog prijevoza u Valpovu neće biti
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Odustali nakon što su saznali o velikim troškovima projekta

VALPOVO - Valpovačko Gradsko vijeće poništilo je postupak dodjele koncesije za lokalni linijski prijevoz putnika, čime Valpovo definitivno ostaje bez lokalnog prijevoza koji je trebao spojiti Valpovo s prigradskim naseljima. Većinom glasova ta je odluka donesena zbog razloga koji proizlaze iz zakona, jer se došlo do saznanja o velikim troškovima koji bi pratili taj projekt, a o kojima se nije znalo prije dodjele koncesije.

Prema objašnjenju pročelnice Zore Pavić, Grad je kao davatelj koncesije obavezan obilježiti autobusna stajališta horizontalnom i vertikalnom signalizacijom na kolniku te izgraditi perone sukladno s projektima i ishođenoj suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za sigurnost cestovnog prometa i županijske Uprave za ceste. Ista suglasnost izdana je na rok od šest mjeseci s mogućnošću produljenja, a u istom roku potrebno je izraditi prometni elaborat autobusnih stajališta izvan kolnika. Tako bi za prvih šest mjeseci obavljanja djelatnosti samo projektantski troškovi Grad stajali 116.136,89 kuna.

- Ulaganja u prvih šest mjeseci bilo bi moguće financirati iz naknade za koncesiju koju bi koncesionar platio na početku koncesije pri potpisivanju ugovora za prvu godinu u iznosu od 93.012 kuna, a asfaltiranje i postavljanje znakova uz županijske ceste u vrijednosti od oko 20.000 kuna moguće je dogovoriti sa županijskom Upravom za ceste. Na taj način zatvorila bi se financijska konstrukcija za vertikalnu i horizontalnu signalizaciju i gradnju perona - obrazložila je pročelnica Pavić te nastavila: “Ako se u prvih šest mjeseci pokaže opravdanost uvođenja linijskog javnog prijevoza, moguće je zatražiti produljenje suglasnosti, no u tom bi slučaju Grad čekala i obveza gradnje autobusnih ugibališta, što bi za devet ugibališta prosječne vrijednosti 120.000 kuna s projektnom dokumentacijom ukupno iznosilo 1,140.000 kuna. Sredstva za tu namjenu trebalo bi osigurati iz naknade za koncesiju za preostale četiri godine u iznosu od 372.048 kuna, a ostatak u iznosu od 767.952 kune iz drugih proračunskih prihoda.” Nakon njezine prezentacije troškova Vijeće je odustalo od realizacije projekta.L.Aničić

Lidija ANIČIĆ

Za prvih šest mjeseci djelatnosti projektantski troškovi Grad stajali 116.136,89 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike