Novosti
HDSSB TRAŽI IZMJENE ZAKONA O USTAVNOM SUDU RH

Ustavni sud negira postojanje samostalne hrvatske države
Objavljeno 10. prosinca, 2014.

S konferencija za novinare u Saboru HDSSB je predložio izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. “Ustavni sud, poput Vrhovnog suda RH, imao bi obvezu najmanje jednom godišnje podnijeti pisano izvješće Hrvatskom saboru o stanju ljudskih prava, o uočenim nedostacima u pravnom sustavu, o prijedlozima za eventualna poboljšanja toga sustava i o drugim bitnim činjenicama o kojima ovisi i sam rad i učinkovitost djelovanja Ustavnoga suda. Zasigurno najslikovitiji i najbolji primjer nepostupanja Ustavnog suda jesu ustavne tužbe Branimira Glavaša koje Ustavni sud ne rješava već petu godinu, čime krši ne samo Ustav RH, nego i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Ne želeći prejudicirati odluku Ustavnog suda o ustavnoj tužbi Branimira Glavaša, apsolutno je neprihvatljiva i neshvatljiva činjenica da takvim nerazumnim i ničim opravdanim odugovlačenjem njenog rješavanja Ustavni sud ne čini ni ono što mu je jedna od temeljnih zadaća - štititi ustavnopravne temelje samostalne i neovisne hrvatske države, no ne reagirajući na konstatacije županijskog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda RH iz presude Branimiru Glavašu, koje ne samo da osporavaju legalnost postojanja Hrvatske vojske i Zbora Narodne Garde RH, tretirajući ih paravojskom, kao i velikosrpske paravojne formacije sve do 8. listopada 1991. godine, već i kao jedine legalne oružane snage sve do toga datuma utvrđuju jedinice tzv. JNA, - do toga datuma negiraju i postojanje suverene i samostalne hrvatske države i državno-pravni subjektivitet RH. Do tog datuma negira se i postojanje agresije Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku, a Domovinskom ratu tijekom 1991. godine oduzimaju karakter međunarodnog ratnog sukoba, definirajući ga kao nemeđunarodni sukob, tj. kao građanski rat”, upozorili su u HDSSB-u.

Dodaju da takvim svojim (ne)postupanjem Ustavni sud pravno ništavnima tretira i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH, kao i Zakon o obrani RH usvojen na sjednici Hrvatskoga sabora 26. lipnja 1991. godine, ali i krši obvezujuće odredbe iz Deklaracije o Domovinskom ratu koju je Hrvatski državni sabor donio 13. listopada 2000. godine. E.Soudil

18. ožujka ističe 2/3 kazne

“Takvo ponašanje Ustavnog suda RH je nedopustivo, jer dozvoljavajući si držati u ladicama pojedine ustavne tužbe i po pet godina, kao u slučaju ustavne tužbe Branimira Glavaša, kojemu 18. ožujka 2015. godine istječe čak i 2/3 izdržane kazne, a bez odgovora Ustavnog suda na njegovu ustavnu tužbu, je i po hrvatsku državu i po njene građane iznimno štetno i opasno”, smatraju u HDSSB-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike