Novosti
U BIH STJEČE NOVA PRAVA

Glavaš od siječnja ima pravo na izvanzatvorske pogodnosti
Objavljeno 23. studenog, 2014.

Vezani članci

PISMO ODVJETNIKA BRANIMIRA GLAVAŠA:

Već petu godinu čekamo odluku Ustavnog suda

Branimir Glavaš za nešto manje od mjesec i pol dana u osjetno će boljim uvjetima početi provoditi preostalo vrijeme u odsluženju osmogodišnje kazne zatvora u Mostaru zbog zločina nad civilima. Naime, da bi prema BiH zakonu zatvorenik stekao pravo na korištenje izvanzatvorskih pogodnosti bez policijskog nadzora, treba odslužiti tri petine izrečene kazne zatvora, u čega se Glavašu ne računa provedenih deset mjeseci pritvora u RH (iako se i to uračunava u ukupno izdržavanje kazne). Izračunali su da uvjete za korištenje izvanzatvorskih pogodnosti Glavaš stječe već 4. siječnja 2015. godine. Od toga bi dana Glavaš mogao imati pravo svaki tjedan koristiti po jedan slobodan dan, a može ih i spajati i koristiti “u komadu” (najviše do pet dana tjedno). Osim toga, ima pravo koristiti slobodne dane i u vrijeme blagdana u BiH te mogućnost slobodnog vanjskog rada koji se dogovara između KPZ ustanove i poslodavca, s time da zatvorenik dolazi samo na spavanje u zatvorsku ustanovu. Kako piše Novi list, Glavaš je već našao posao u jednoj BiH tvrtki i tu će pogodnost iskoristiti. Njegov budući poslodavac i zatvorska uprava u tom će smislu sklopiti i ugovor, bit će mu određena i plaća, od koje će veći dio ipak uzimati država. Uz to, ima pravo i na 20 dana godišnjeg odmora te dodatnih sedam dana za određene, pravilnikom predviđene, namjene. U tom smislu KPZ je dužan pribaviti i sigurnosnu procjenu nadležne policijske uprave o korištenju pogodnosti, a što je u slučaju Branimira Glavaša već pozitivno riješeno, odnosno 17. studenoga i pribavljeno.

I dok mu razvoj događaja u tom smislu ide naruku, njegova tužba (točnije njih pet na presudu zagrebačkog Županijskog suda) i dalje stoji na Ustavnom sudu RH, koji već petu godinu ne rješava to pitanje. Kako je riječ o slučaju koji je, u vrijeme kada se vodio, budio iznimno zanimanje javnosti, teško je to ocijeniti drukčije nego profesionalnim kukavičlukom ili osluškivanjem šapata politike. Da je sramotno što te odluke još nema misle i oni koji se kunu u Glavaševu nevinost, kao i oni koji su uvjereni u njegovu krivnju. Iako je i u toj varijanti vrlo neobično da iznimno dobro plaćenim sucima treba više od četiri godine da eventualno presudu potvrde. Pokažu li se, pak, točnima spekulacije kako suci Ustavnog suda Glavaševu tužbu zapravo drže utemeljenom (ali ju se zasad, kako nagađa drugi dnevni list, ne usude objaviti), eventualno poništenje presude značilo bi njegov izlazak na slobodu te ponovno suđenje.

Zbog svega toga i činjenice da još ne zna rasplet svojih ustavnih tužbi, u svibnju ove godine Glavaš je Republiku Hrvatsku tužio i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Neospornim ostaje činjenica da se bliži dan njegova izlaska na slobodu, a, tvrde njegovi prijatelji, i skori povratak u Hrvatsku.I.Bošnjak

Glavaš je već našao posao u jednoj BiH tvrtki