Dome slatki dome
UKUSNA SALATA - RUKOLA (ERUCA SATIVA)

Aromatična, gorkasta i otporna na mrazove
Objavljeno 11. prosinca, 2014.

Rukola je vrlo ukusna biljka za salatu. Divlje forme rukole rastu kao korov. U vrijeme cvjetanja rukola može narasti do 60-80 cm. Listovi u osnovi stabla formiraju rozetu. Cvjetovi su sitni. Rukola je izuzetno kvalitetno i ljekovito povrće, sadrži dosta vitamina C, mineralnih tvari, a naročito željeza i vlakana. Sve vrste rukole imaju gorak i aromatičan okus. Gorčina listova povećava se sa starošću biljke, zato je najbolji ukus listova mladih biljaka.

Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao dodatak u miješanim salatama za poboljšanje arome i okusa. Ponekad se rukola priprema kuhana ili blanširana i pritom gubi gorčinu. U nekim zemljama Azije uzgaja se radi sjemena za ulje, a sjeme se može koristiti i za proizvodnju senfa. Rukola je kultura skromnih zahtjeva i otporna je na mrazove. Zato se može proizvoditi praktično cijele godine.

Najbolje uspijeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima. Odlično podnosi sušu.

Uzgoj rukole vrlo je lagan jer ona nema problema s bolestima i štetnicima. Sjetva rukole može početi već rano u proljeće i sve do studenoga, tako da se može brati tijekom zime.(J.Kn.)

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike