Novosti
ŠESTI TJEDAN ZAREDOM POJEFTINILI NAFTNI DERIVATI

Kad poskupljuje gorivo, poskupljuje i sve ostalo, zašto sada ne padaju cijene?
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
Novo je pojeftinjenje najveći pad cijena goriva u posljednje četiri godine

Vezani članci

BAREL SIROVE NAFTE STABILIZIRAO SE NA 80 DOLARA

Cijena benzina najniža od siječnja 2012. godine

Cijena nafte tipa Brent jučer je pala je na 66 dolara za barel, najniže u posljednjih pet godina. Prema prognozama naftaša, nafta će ostati na razini od oko 65 dolara i u narednih pola godine.

U odnosu na svibanj cijena te nafte pala je za čak 40 posto, a samo u ponedjeljak pad je bio 2,88 dolara, što je treći najveći dnevni pad ove godine. Američka nafta je na još nižoj razini te je u jučerašnjem trgovanju pala na 62,49 dolara, najniže od sredine 2009. godine. Primjerice, cijena je 2010. bila 88 dolara za barel. I Saudijska Arabija odlučila je sniziti cijene nafte koju izvozi što se tumači kao pokušaj zauzimanja većeg tržišnog udjela.

No, građani to i dalje ne osjete u tolikoj mjeri.

35 lipa manje

Uzrok i dalje relativno visokih cijena goriva (koje se od 20. veljače ove godine u Hrvatskoj slobodno formiraju na tržišnim principima) u odnosu na cijenu sirove nafte tek manjim dijelom može se tumačiti slabljenjem kune prema dolaru. Ono što je bitno drugačije su trošarine i PDV. Poraslo je porezno opterećenje sa 45 % na 55 % ukupne maloprodajne cijene benzina, pa ispada da državi i nije u interesu da te cijene budu niže. Trošarine na bezolovno gorivo uvedene su 1994. godine i tada su bile 1,60 kuna po litri, a trenutno iznose 3,66 kuna po litri bezolovnog benzina. Građani pak bezrezervno smatraju da je pojeftinjenje goriva premalo s obzirom na okolnosti.

Još donedavno, u rujnu 2012. godine, Eurosuper BS 95 koštao je astronomskih 11,23 kune. A jučer su objavljene nove cijene, prema kojima cijene naftnih derivata padaju šesti tjedan zaredom, s tim što je riječ o najvećem padu u posljednje četiri godine. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra Eurosupera 95 u utorak je pala za čak 35 lipa i sada stoji 9,43 kuna na Ininim benzinskim postajama, dok je na Petrolovim za lipu jeftinija. Ovo je ujedno i najniža cijena ovog benzina u posljednje gotovo četiri godine (od veljače 2011.). Nadalje, tijekom ovog vala pojeftinjenja goriva, cijena litre Eurosupera 95 pala je čak 76 lipa, što znači da prosječni spremnik od 50 litara vozač plaća čak 38 kuna manje. Vozači koji koriste Eurodizel imaju također razlog za veselje jer je litra tog goriva pala za nevjerojatnih 30 lipa i približila se granici od 9 kuna. Na Ininim i Petrolovim postajama stoji 9,02 kune, što je najniža cijena od kolovoza 2011. godine.

Pekari šute

Zbog ove šestotjedne korekcije cijena, vozači koji koriste Eurodizel u utorak plaćaju prosječni spremnik od 50 litara 33,5 kuna manje nego početkom prošloga mjeseca.

Slaviti ne mogu jedino oni koji koriste autoplin. Naime, cijena autoplina nastavila je rasti, za 7 lipa, a cijena litre je sada 4,37 kuna. Loživo ulje je pak jučer u Ini pojefinilo za 30 lipa, na 5,11 kuna.

Kako nam je rekla Tanja Popović, predsjednica osječko-baranjskog Centra za edukaciju i informiranje potrošača, iz perspektive potrošača važno je da im prijevoz bude što pristupačniji. “Mislim da u takvoj situaciji moramo malo biti i socijalno osjetljivi. Apeliram na pružatelje usluga da, ako je ikako moguće, reagiraju. I neki drugi sektori su podizali cijene i govorili da ne mogu opstati kada je gorivo poskupljivalo, a sada šute kada cijena goriva ide dolje. Kada uđete u bilo koju trgovinu, vi za 100 kuna više gotovo ništa ne možete kupiti. Mislim da su potrošači u vrlo teškoj situaciji i da je potrošačka košarica zaista oskudna, a platimo je dosta”, kaže Tanja Popović.

Na pitanje može li pad cijena goriva možda utjecati na korekciju cijena pekarskih proizvoda, jučer nismo dobili odgovor iz sekcije pekara Osječko-baranjske županije.

Igor BOŠNJAK

40 %

pala je cijena nafte tipa Brent samo od svibnja

11,23

kune stajala je litra Eurosupera BS 95 u rujnu 2012.

9,42

kune cijena je litre Eurosupera BS 95 danas

Miljenko Gočin

predsjednik Sindikata hrvatskih vozača

Prijevoznici će se oporaviti

“Dok su cijene goriva bile vrlo visoke zaista je bilo jako teško poslovati, jer ste svjedoci da cijene prijevoza nisu rasle. One su ostale na razini kada je cijena goriva bila i niža od sadašnje. Tako da ovo možemo uzeti u obzir kao razdoblje u kojemu će se možda nešto malo nadoknaditi izgubljeno u vrijeme najviših cijena goriva”, kaže Gočin. Na pitanje postoji li mogućnost za snižavanje cijena ako bude dodatno padala cijena goriva kaže da će pružatelji te usluge razmotriti i tu mogućnost, a i tržište će, kaže, vjerojatno odreagirati. “Moram reći da radimo na najnižim razinama cijena naših usluga, koja je na razini preživljavanja, a konkurencija je velika”, ističe Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Krešimir Sever

sindikalac

Sindikati u ovoj situaciji nemaju nikakvih očekivanja, ironičan je Krešimir Sever. “Kad raste cijena goriva, onda se u pravilu zagovara da je to i uzrokom rasta cijelog niza drugih cijena. Međutim, kad padaju cijene goriva, onda ti isti tada kažu da gorivo nema veliki udio u cijeni, pa da prema tome nema razloga ni za pojeftinjenje ostalih proizvoda i usluga”, kaže Sever.

utjecaj na državni proračun

Hoće li jeftinije gorivo utjecati i u kojoj mjeri na proračunske prihode ministar financija Boris Lalovac nije mogao reći, jer još nije vidio izračune. “'Dajte da vidimo sve brojke, koliko je palo, koliko od proračuna i koliki su efekti za gospodarstvo”, poručio je Lalovac koji čeka detalje od kolege ministra Ivana Vrdoljaka. Nije stoga mogao reći ni u kojoj bi mjeri pad cijena goriva mogao utjecati na smanjenje troškova poslovanja. “Svakako cijena goriva je značaj input kod prijevoznika i drugih. Nemam sad trenutnu kalkulaciju, ali otvaram pitanje prema Ministarstvu gospodarstva da vidimo što se sad tu da napraviti”, rekao je.

cijena goriva

utječe na cijene drugih proizvoda samo kad je na redu poskupljenje!?

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad