Novosti
BAREL SIROVE NAFTE STABILIZIRAO SE NA 80 DOLARA

Cijena benzina najniža od siječnja 2012. godine
Objavljeno 26. studenog, 2014.

Vezani članci

CIJENE PADAJU TREĆI TJEDAN ZAREDOM

Benzin 10 kuna

Snižavanjem cijene Eurosupera 95 za 17 lipa na 9,84 kune, cijena tog motornog goriva pala je na najnižu razinu od siječnja 2012. godine. Najnovije sniženje znači da će vozači pun spremnik od pedeset litara sada plaćati čak 65 kuna manje nego početkom srpnja ove godine.

Snižena je i cijena Eurodizela i to za 16 lipa te litra sada stoji 9,46 kuna. To je ujedno i najniža cijena Eurodizela od početka srpnja prošle godine. Spremnik od 50 litara u odnosu na početak srpnja jeftiniji je za čak 43 kune.

Ostvaruju se tako najave da će cijene goriva padati zbog pada cijena barela sirova nafte na svjetskom tržištu. Prošlog tjedna zabilježene su najniže cijene nafte u posljednje četiri godine, što je posljedica usporavanja globalnog rasta i povećane opskrbe. Cijena nafte je 14. studenoga bila 76,76 dolara, prije nego što su cijene prošlog tjedna stabilizirane na blizu 80 dolara po barelu. Cijene padaju od lipnja kada je barel koštao 116 dolara. Savjetnik u Nacionalnoj asocijaciji za ekonomska istraživanja Robert Baron, kaže kako je vrlo lako moguće da cijene padnu na 70 dolara sljedeće godine prije nego što se tržište stabilizira smanjenjem proizvodnje. Prema Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata cijene nafte utvrđuju se u skladu s uvjetima na tržištu. U izračun ulazi cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana, devizni tečaj, premija energetskog subjekta, sredstva koja se izdvajaju za financiranje rada Agencije za obvezne zalihe nafte te naknade i porezi: 20 lipa izdvaja se za financiranje Agencije i naknadu za biogorivo, 60 lipa odlazi na Hrvatske ceste, a isto toliko izdvaja se i za Hrvatske autoceste. Na trošarine otpada 1,65 kuna kao posebnog poreza, na koji država obračuna još PDV od 25 posto, što je zapravo porez na porez, a tome se pribraja i PDV na proizvodnu cijenu. Tako cijena derivata sudjeluje u cijeni goriva s 52,5 posto, dok davanja državi iznose čak 47,5 posto. (E.S.)

hoće li pojeftiniti druga roba?

Značajno sniženje cijene goriva u odnosu na ljeto ove godine, pokazala su dosadašnja iskustva, neće donijeti značajno sniženje cijene drugih roba i usluga koji se vežu uz ovaj energent. Cijene hrane i prijevoza, pojašnjavaju u udrugama potrošača, često poskupljuju kada skoče cijene goriva, no u pravilu te cijene ne korigiraju se prema dolje kada padne cijena gorivu.

65

kuna manje nego početkom srpnja ove godine potrebno je izdvojiti za spremnik Eurosupera 95 od 50 litara

Možda ste propustili...

SAMO SU 22 EURA DOVOLJNA

Za najsiromašniju djecu dar za obrok

ČEKA SE JOŠ MINISTARSKA KADROVSKA KRIŽALJKA

Plenković je donio 78 potpisa, Milanović dao mandat za vladu

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA JE HRVATSKU MJERU

Državna potpora za LNG terminal

Najčitanije iz rubrike