Regija
JEDINSTVEN IZDAVAČKI PROJEKT U RH

U izradi prva slikovnica na hrvatskom i romskom
Objavljeno 10. prosinca, 2014.

BELI MANASTIR - Pas Ben i čupavi dječak Oliver glavni su likovi prve slikovnice koja će, do kraja siječnja iduće godine, biti tiskana na hrvatskom i romskom (bajaškom) jeziku. Slikovnicu će, uz pomoć struke, kreirati djeca predškolske dobi, pa se može reći kako je riječ o prvom sličnom uratku u RH. Dio je to projekta Unapređenje položaja djece Roma u odgoju i obrazovanju u Baranji, čiji je nositelj osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, partner Udruga romskog prijateljstva Luna, a suradnici Agencija za odgoj i obrazovanje Osijek, OŠ Dr. Franje Tuđmana i dječji vrtić Cvrčak. Projekt je vrijedan 180.029,54 eura, traje od kolovoza 2013. godine, završava u veljači 2015. godine, a cilj mu je integrirati romsku te socijalno ugroženu djecu u odgojno-obrazovni sustav RH. Dio projekta vezan uz slikovnicu počeo je jučer, u područnom odjelu vrtića Cvrčak, u prigradskom naselju Šećerani.

- Ovo je samo jedna od kreativno-stvaralačkih, ali malo složenijih aktivnosti u dječjem vrtiću. Odvijat će se u nekoliko radionica, uz pomoć dramske i likovne umjetnice, te profesorice hrvatskog jezika - objašnjava prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i koordinator projekta, Vesnica Mlinarević, naglašavajući kako će slikovnicu nastojati poslati u sva mjesta gdje ima romske djece. Kako ističe Duško Kostić, predsjednik udruge romskog prijateljstva, Luna, kroz ovaj projekt žele animirati djecu da budu kreativna, što mnogo znači za integraciju romske i socijalno ugrožene djece.

- Uz sve to, slikovnica će moći poslužiti kao temelj za učenje bajaškog jezika, dakako za one koji ga žele učiti - dodaje Kostić, napominjući kako će stručne osobe uključene u projekt izabrati najbolje dječje ilustracije koje će završiti u slikovnici, dok će ostali crteži biti izloženi na međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj konferenciji o položaju djece Roma u odgoju i obrazovanju, s težištem u Baranji, koja će 8. i 9. siječnja biti održana u Osijeku.I.Getto

POMAŽU I STUDENTI

Vesnica Mlinarević naglašava kako su sve aktivnosti poticaj za bolju interakciju i socijalizaciju djece. Podsjetila je kako tijekom provođenja projekta studenti svakodnevno dolaze u Beli Mananastir i pomažu učenicima u pisanju zadaća. Isto tako opremljeni su infokutci u školi i vrtiću, školi je donirana pametna ploča s računalom, mnoštvo nastavnih sredstava, kao i onih za sportske aktivnosti, te oprema za plesnu i dramsku skupinu. Održana su dva seminara te šest radionica za učitelje i odgojitelje, a učenicima su organizirani izleti, posjeti kazalištima i zoološkom vrtu. Stručni radovi svih uključenih u projekt bit će povezani i objavljeni u Zborniku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike