Kultura
TRADICIONALNA 31. KIPARSKA KOLONIJA U ERNESTINOVU ZAVRŠILA RAD

Nakon hrasta, prvi se put okušali u orahu
Objavljeno 29. kolovoza, 2004.
Ovogodišnja, 31. kiparska kolonija u Ernestinovu obogatit će mjesnu galeriju "Petar Smajić" s dvanaest novih kiparskih izvedbi u drvetu! Naime, u osam dana, koliko je trajalo ovogodišnje ernestinovačko druženje izvornih kipara i slikara, pod udarcem dlijeta i čekića ponikla su nova djela za fundus Galerije.
- Ove godine umjetnici su se prvi put okušali u orahu, a skulpture su namijenjne isključivo postavu Galerije. Naime, tradicija je oblikovanje skulpture u hrastu, koji je otporan na izvanjske uvjete, pa su djela krasila galeriju na otvorenome. No, orah nije podoban za vanjski prostor, te bi u prirodi propao - navodi Mato Tijardović, predsjednik kiparske kolonije i kipar sudionik.
Uz kipare iz Hrvatske, ove godine Koloniji su se pridružili (prvi put nakon Domovinskoga rata) i gosti iz Mađarske. Iz oraha oblikovanoga rukama mađarskoga kipara Laszla Szaboa uzdigao se ovih dana u Ernestinovu dvometarski idol. Szabo je predsjednik poznate mađarske kiparske kolonije u Pečuhu na kojoj su uvijek dragi gosti i ernestinovački kipari, te umjetnik, koji je do sada izlagao u Velikoj Britaniji, Kini... Ono po čemu je skulptura mađarskoga kipara izborila prepoznatljivost, svakako su glatke konture usvršene posebnom tehnikom glačanja motornom brusilicom! Ovogodišnja ideja bila je, inače, kipare i slikare prepustiti slobodnoj inspiraciji prema uzoru na prvu Koloniju održanu davne, 1973. godine. Tako se pod dlijetima Mate Tijardovića i Ivana Forjana rodio "drveni nogometaš".
ISKLJUČIVO DLIJETOM I ČEKIĆEM
- Kip ćemo pokloniti ernestinovačkome nogometnome klubu "Sloga" jer je ove godine uspio izboriti prvo mjesto u regionalnoj ligi, kaže Tijardović.
Uz dvanaest kipara i jedanaest slikara, izvornim umjetnicima pridružile su se i dvije slikarice među kojima i dugogodišnja članica Udruge, Rosa Žuro-Zovko.
- Odrasla sam u Ernestinovu, te sam željela pridonijeti nečim lijepim ovom kraju uništenom ratom, a ovo je i ugodno druženje sa starim prijateljima. Koristila sam tehnike akvarela, te ulja na platnu, a u panonsku ravnicu pokušala sam primorskim motivima unijeti dašak svježine, kaže Žuro-Zovko. Veteranima ernestinovačke kolonije pridružili su se i mladi talenti.
- Svake godine pozivamo po dva mlada srednjoškolca usmjerenja primijenjene umjetnosti. Oni su ove godine Koloniji podarili dva reljefa. Na 31. susretu ernestinovačkih entuzijasta sudjelovao je tako i Saša Sermek iz Kozarca.
- Ovo je treća godina kako sam sudionik Kolonije. Prethodnih godina sam slikao, ali sve više naginjem kiparstvu. Pokušavam upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a vjerujem kako je ovo vrijedno iskustvo! Nadahnuće za ovogodišnji rad našao sam u grčkoj mitologiji i Ikarovome letu, priča Sermek.
U sakralnoj tematici pronašao se pak Dragutin Ciglar Lao, sudionik iz Koprivnice, koji je svoj talenat u Ernestinovo došao okušati drugi put, te iza sebe ostavio kip sv. Franje Asiškog.
- Mislim kako u ovih trideset godina nitko još nije radio sv. Franju, a njegova simbolika u kršćanstvu je velika. Svetac je to siromašnih i obespravljenih, navodi Ciglar. Kipari se, inače, kroz osam dana u svome radu koriste isključivo dlijetom i čekićem, a velik broj alata izrađuju sami.
- Kada volite drvo morate imati i alat za njegovo oblikovanje, napominje Ciglar. Neizostavne slavonske motive u drvetu oblikovao je Antun Ferbečar Tonča iz Otoka, koji je već četvrti put sudionik ove manifestacije.
- Iskreno, zaljubljenik sam u reljefe i duboreze, no ove godine pokušao sam se izraziti u skulpturi, kaže Tonča. Uz kiparstvo i slikarstvo, posebnom tehnikom izdvojio se Rozvelt Kapović iz Osijeka...
ISKAZNICE ZA ČLANOVE
- Već 20 godina se umjetnički izražavam kroz intarzije, a ovo je prva godina kako sudjelujem u radu Kolonije i to na poziv predsjednika Tijardovića. Tehnika intarzije stvara se na način da se komadići furnira ljepilom ugrađuju, a za jedan rad potrebno je 50 do 60 sati. Rijetko tko se odlučuje za ovu tehniku jer je prilično mukotrpna. Motiv moga djela su kosci žita, napominje Kapović.
Članovi likovne udruge "Petar Smajić" ove su godine počeli evidenciju umjetnika te izradili iskaznice za svoje članove. Tako su svi ovogodišnji sudionici Kolonije i novi članovi Udruge. Zanimljivo je napomenuti kako su tijekom 31 godine ernestinovački umjetnici iza sebe ostavili približno 200 registriranih radova. Inače, 31. kiparska kolonija Ernestinovo počela je ove godine rad 21. kolovoza, a zaključenje i ovogodišnji rastanak izvornih umjetnika predviđen je danas, nedjelja, 29. kolovoza.
(Autor: Nefreteta ZEKIĆ)
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

Najčitanije iz rubrike