Kultura
IZLOŽBA NEVENKE ARBANAS MOJA GALICIJA U NSK-U

Serija grafika podsjeća na strahote 1. svjetskog rata
Objavljeno 27. studenog, 2014.

ZAGREB - U prostorima Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svečano je otvorena izložba Nevenke Arbanas “Moja Galicija”, u povodu obilježavanja početka Prvoga svjetskog rata. Izložba će se u čitaonici Grafičke zbirke moći pogledati do 19. prosinca.

Mnogi su Hrvati bili sudionici Prvoga svjetskog rata, boreći se na raznim ratištima, pa tako i djedovi hrvatske umjetnice Nevenke Arbanas. Predmeti koji su im pripadali vezani uz bojišta, u ovom slučaju riječ je o Galiciji, nadahnuli su Nevenku Arbanas da napravi seriju grafika nastalih na “krhotinama” različitih artefakata.

Nevenka Arbanas, nagrađivana slikarica i grafičarka, jedna je od istaknutih osobnosti grafičke umjetnosti u Hrvatskoj. Iza njezina grafičkoga opusa krije se neiscrpan rad i stvaralačka energija koji uključuju savladavanje svih tajni grafičkih vještina te ljubav prema grafici i tajnovitosti koja se krije u stvaralačkome procesu kojim oblikuje svoj umjetnički svijet. Objavila je niz grafičkih mapa i bibliofilskih knjiga, mnoge u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike