Regija
OBITELJSKA TVRTKA OPSTAJE VEĆ 22 GODINE

Alojz Jerković: Ne oslanjam se na državu,
razmišljam što ja mogu učiniti za sebe
Objavljeno 26. studenog, 2014.
Ulažu isključivo iz prihoda, vjeruju u zadovoljnog kupca koji im se vraća

KOŠKA - I dok su i u ovoj godini na izmaku, kao i prethodnih, glavne teme kriza i pad gospodarstva, ima uspješnih poduzetnika, koji pokazuju da se i u takvoj atmosferi može uspjeti. Jedna od takvih poduzetničkih obitelji je obitelj Jerković iz Koške, koja iz godine u godinu jača svoju poziciju. U više od 50 godina ta je obitelj stvorila uspješan biznis s prodajom i servisom poljoprivredne mehanizacije, a obrađuje i 150 hektara zemlje. Prije 22 godine osnovali su tvrtku Jerković d.o.o., u kojoj radi cijela obitelj, a uz to i zapošljavaju.

Sve je počelo 1958. godine, kada je obitelj ozbiljno počela uvoditi mehanizaciju u poljoprivrednu proizvodnju. Bili su prvi u tom poslu.

- To je tada bila novina, a u selu je to bio velik pothvat, koji su mnogi s podsmijehom promatrali. Poslije, 1972. godine, izgradili smo farmu kapaciteta 32 muzne krave s modernom tehnologijom i sve do 1982. godine bili smo rekorderi u proizvodnji mlijeka u bivšoj Jugoslaviji u privatnom sektoru. Paralelno s tim razvijali smo aktivnosti oko prodaje i servisa traktora Steyer i rabljene žetvene mehanizacije Claas jer novu poljoprivrednu mehanizaciju i tehnologiju sedamdesetih godina prošlog stoljeća mogla su uvoziti samo državna poduzeća ili kombinati - prisjetio se Alojzije Jerković, koji uspješno drži kormilo tvrtke.

Da su dobro krenuli i drže kompas, pokazuje činjenica da su 2000. postali glavni ovlašteni partner tvrtke Class za istočnu Hrvatsku, ali zastupaju i ostale tvrtke koje proizvode traktore i poljoprivredne strojeve. Istovremeno, vlastitim kapitalom, bez kredita, izgradili su potpuno opremljene radionice za održavanje i popravak poljoprivrednih strojeva, skladište rezervnih dijelova te nabavili tri servisna vozila za intervencije na terenu.

Tajna njihove uspješnosti je u orijentaciji prema zadovoljstvu kupaca.

- Cilj nam je ponajprije zadovoljavanje potreba naših kupaca. Trudimo se maksimalno biti na usluzi tako da su nam vikendi i praznici često radni. Ne možemo biti gluhonijemi pa od petka u 14 sati do ponedjeljka do 10 sati biti nedostupni. Što više kupaca zadovoljnih povoljnim uvjetima plaćanja, kvalitetom strojeva, servisiranja, isporukom rezervnih dijelova i ugradnjom, garancija je da možemo dalje odlično raditi i razvijati se – rekao nam je Jerković.

Važno je, dodaje, da se stalno osluškuje tržište i da se recesiju ne shvati kao problem.

- Preporučio bih da u krizi kompas prilagodite sebi i čvrsto ga držite. Bitno je biti vrlo oprezan s ulaganjima, zadržati minimum troškova, naplatiti se koliko je moguće te čekati neko bolje vrijeme. Nisam za to da rješenje za sebe tražim u okviru države. Treba razmišljati što mogu učiniti sam da meni bude bolje - preporučuje Jerković.

Sretan i zadovoljan je, kaže, što tvrtka uredno podmiruje obveze prema državi, dobavljačima i radnicima te što, osim dva automobila na leasing, drugih kredita nema.

Još jedno zlatno pravilo prema kojem radi obitelj Jerković ulaganje je isključivo iz prihoda, bez nerealnog zaduživanja, te razmišljanje u generacijama.

- Na uspjeh treba uvijek gledati dugoročno. Kod obiteljskih poduzeća u velikim i stabilnim državama moćnu poziciju ostvaruje peta generacija. Znači, tek peta generacija je uspješna, a u Hrvatskoj vlada razmišljanje da se već u prvoj godini treba zaraditi i obogatiti, a time se ne stvara put za uspješan i stabilan razvoj – napominje Alojzije Jerković.

Snježana FRIDL
Vozi se u osam godina starom Mercedesu

Unatoč do(sadašnjem) uspješnom poslovanju i potencijalnom daljnjem rastu, obitelji Jerković nije stalo do luksuza, bar kada je riječ o automobilima. Alojzije Jerković vozi se u osam godina starom Mercedesu, a njegovi suradnici u Škodi Octaviji. “Pokreće me posao i vrlo sam fokusiran na posao, tako da nisam usredotočen na luksuz. Nisam opterećen skupim, velikim, bijesnim automobilima. Nikada me to nije zanimalo, pa ni kada sam bio dečko. Jako sam bio sretan kada smo 1994. godine prvi novac koji smo zaradili uložili u kombajn, a ne u automobil”, bio je iskren uspješan poduzetnik iz Koške.

Alojzije Jerković

direktor tvrtke

Ne možemo biti gluhonijemi pa od petka u 14 sati do ponedjeljka do 10 biti nedostupni

Do 1982. godine bili su rekorderi među privatnicima u proizvodnji mlijeka u bivšoj SFRJ

Dugoročno

U obiteljskim poduzećima u stabilnim državama moćnu poziciju ostvaruje peta generacija

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike