Regija
PRORAČUN TANJI ZA 2,5 MILIJUNA KUNA

Belomanastirce čeka još jedna godina na rubu preživljavanja
Objavljeno 25. studenog, 2014.

BELI MANASTIR - Zbog porezne reforme, pokazuju prve projekcije, belomanastirski gradski proračun bit će tanji za približno 2,5 milijuna kuna, bar dio koji se odnosi na sredstva od poreza na dohodak. Automatski, nešto se moralo učiniti, a kao što to obično biva, najviše će nastradati - građani. Gradskim će vijećnicima 15. prosinca biti, između ostaloga, predloženo povećanje prireza građanima Belog Manastira i prigradskih naselja.

- Već godinama je prirez u Belom Manastiru jedan posto, za razliku od susjednih gradova, čak i općina, gdje je on između pet i deset posto, a negdje i veći - tvrdi gradonačelnik Ivan Doboš, napominjući kako povećanje prireza neće biti velika stavka na plaće, posebice one manje, kakvih je u Baranji većina. Nadalje, za po 20-ak posto mogle bi biti zakinute udruge koje se oslanjaju na gradski proračun.

- Nekako se mora preživjeti - objašnjava Doboš, naglašavajući kako su neke stavke ipak povećane ili novouvrštene u proračun. Jedna od njih je 25.000 kuna namijenjenih za prehranu učenika osnovne škole. Nije dirano, tvrdi Doboš, u socijalni program, gdje iduće godine očekuju još više korisnika. Globalno gledajući, proračun će biti na razini ovogodišnjeg, ali zbog kapitalnih investicija financiranih iz raznih fondova. Najdrastičnije bi mogle biti oštećene udruge. Primjerice, Zajednica sportskih udruga će, ako prijedlog proračuna bude usvojen, biti kraća za 160.000 kuna. ZSU iz proračuna dobivena sredstva raspoređuje na sve sportske udruge u gradu (nekima paušalno, nekima po broju bodova), a od tih se sredstava financira još dio plaća za domara, spremačicu i tajnika, materijalni troškovi te održavanje dvorane.

- Za ovu godinu odobreno nam je 800.000 kuna, a sukladno s prijedlogom proračuna, iduće bismo godine trebali dobiti 640.000 kuna - kaže Zlatko Novak, tajnik ZSU-a, napominjući kako će proporcionalno smanjenju sredstava manje novca biti dodijeljeno i sportskim udrugama.

Svemu treba dodati još uvijek ''viseći mač'' zvan ZOIS, čiji bi epilog mogao imati katastrofalne posljedice u slučaju da se iz proračuna bude trebalo podmiriti 350.000 eura do 2016. godine.I.Getto

NIŠTA JOŠ NIJE DEFINIRANO

Predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak (HDSSB) ističe kako još uvijek nije ništa definirano, već je riječ o prijedlozima o kojima će biti rasprave. ''Zadovoljni smo što se nije diralo u socijalni program te što su uvrštena sredstva za prehranu učenika, kao i zbog uvrštavanja nekih projekata vezanih uz prigradska naselja'', kaže Sabljak, oprezno konstatirajući kako problem oko ZOIS-a još uvijek nije riješen. Nezavisni (oporbeni) vijećnik Robert Jankovics prijedlog proračuna ne može komentirati jer ga još uvijek nije vidio. ''To je još jedan dokaz jednoumlja i načina njihova vladanja. Oporbu se ne sluša kada ima dobronamjerne kritike, pa zašto bi je se slušalo kada je riječ o tako 'beznačajnom' dokumentu'', sarkastičan je Jankovics.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike