Regija
PREDSTAVLJAJU SVOJ KRAJ, SLAVONSKU I HRVATSKU TRADICIJU KOD KUĆE I U INOZEMSTVU

20 godina HKD-a Izvor Donja Motičina
Objavljeno 24. studenog, 2014.

DONJA MOTIČINA - Hrvatsko kulturno društvo Izvor iz Donje Motičine proslavilo je 20 godina rada koncertom svojih članova te predstavljanjem knjige o protekla dva desetljeća postojanja. Osnovano je 1994. i od tada aktivno djeluje po grupama: plesači, mješovita pjevačka skupina, dramska sekcija i tamburaši. U 20 godina članovi Izvora obišli su cijelu Hrvatsku, a gostovali su u Grčkoj, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Kroz društvo je prošlo 250 članova, a trenutno ih je aktivno 50 koji njeguju izvornu slavonsku pjesmu, crkveno pučko pjevanje, plesove koji su se izvodili u Donjoj Motičini i bližoj okolici, kao i koreografiju Slavonije, Baranje, Bilogore, Međimurja i Posavine.

Nakon što su članovi Izvora izveli pjesmu “Motičina, moje drago selo” i nakon što ih je pozdravio koreograf Stanislav Čamagajevac, posjetiteljima se obratila predsjednica Anica Martinović.

- U ovih 20 godina odradili smo 289 nastupa, od kojih nikada nećemo zaboraviti one u Berlinu, Brettenu, Pragu, Budimpešti, Bratislavi, Beču i Parizu. Okupljali smo naše iseljene Motičane, pjevali, plesali, predstavljali knjige, snimali CD, tkali, vezli i glumili. Organizirali smo humanitarne koncerte te nastupali diljem cijele Hrvatske i izvan domovine. U 20 godina stvorili smo kulturno-umjetničko društvo na koje smo ponosi i s velikom čašću predstavljamo našu Motičinu, ali i nikad zaboravljenu tradiciju Slavonije - rekla je Martinović.

Načelnik Željko Kovačević čestitao je 20. obljetnicu djelovanja ove kulturne institucije, kojom se Donja Motičina ponosi, a koja opstaje zahvaljujući velikoj ljubavi prema baštini svoga kraja. Zahvalan je za sve što su učinili na širenju slavonske i hrvatske kulture po cijeloj Europi.

Na plodnom i uspješnom radu zahvalio je i dožupan Dragan Vulin.

- Puno truda i vremena utkano je u 20 godina rada društva koje čuva od zaborava veliko bogatstvo tradicije, običaja i kulture. Posebno me vesele djeca u nošnjama i to je jamstvo da običaji neće nestati i da neće biti zaboravljeni. Na ovo kulturno blago trebamo svi biti ponosni. Čestitam što ste ambasadori Donje Motičine, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Hrvatske u inozemstvu - istaknuo je Vulin i rekao kako će HKD Izvor u Županiji uvijek imati pouzdanog i sigurnog financijskog partnera, kao što ima i u svojoj Općini Donjoj Motičini. S. Fridl

U 20 godina kroz društvo je prošlo

250

članova

Najčitanije iz rubrike