Osijek
PRVA GIMNAZIJA U COMENIUS PROJEKTU

Učenici i profesori u Poljskoj, Litvi i Turskoj
Objavljeno 24. studenog, 2014.

U ovoj školskoj godini Prva gimnazija nastavila je s provođenjem svoja dva Comenius projekta.

Prvo putovanje odvelo je učenice Antoniju Jelić, Katarinu Jozić, Kristinu Poč i Luciju Lukač te profesorice Ivanu Štiglec i Natašu Tram u Poljsku. Provele su tjedan dana na 4. susretu školskog partnerstva, pod nazivom From being a citizen of a country to being a citizen of the EU. Tema je susreta bio 2. svjetski rat te su projektni sastanci i izleti bili vezani uz tu temu.

- Posjetili smo bivši koncentracijski logor Stutthof, grad Gdansk, poluotok Westerplatte, gdje je započeo 2. svjetski rat. Izlet u Varšavu uključio je posjet zloglasnom zatvoru Pawiak, sjedištu Gestapoa, varšavskom getu, muzeju Varšavskog ustanka. Posjetili smo i Olsztyn, rodni grad Nikole Kopernika. Učenici iz Turske, Poljske, Bugarske, Španjolske, Slovačke, Italije i Hrvatske prezentirali su jedni drugima što su pripremili u proteklom razdoblju vezano uz podtemu ovog projektnog sastanka, a domaćini su nas upoznali s poljskom kulturom i tradicijom - kaže prof. Ivana Štiglec, koordinatorica oba projekta.

U sklopu drugog Comenius projekta Prve gimnazije, pod nazivom Training for life: Leadership initiative for Europe, održana su dva projektna sastanka u ovoj školskoj godini. Prvi je bio u Litvi, a školu su predstavljale učenice Ivana Bertok i Maja Pavlović, profesorica Gordana Dragušica i pedagoginja Vlasta Knežević. Učenici su prezentirali projektne podteme, sudjelovali u izradi projektne brošure, dok su za profesore bile organizirane e-twinning radionice.

Početkom studenoga učenice Ivona Kapša i Dora Mišić te profesorice Štiglec i Ivana Tolušić-Lacković posjetile su Tursku. Radni dio za učenike obuhvatio je radionice s podtemom Character of a leader i prezentacije volonterskih i humanitarnih aktivnosti održanih u partnerskim školama.

- Turska škola bila je izvrstan domaćin, oduševili su nas programom, posebice turskom večeri, kada su prikazali turske plesove, glazbu, ples derviša, običaje i hranu. Zadnji dan proveli smo u Istanbulu, gdje smo posjetili glavne znamenitosti (Aja Sofija, Plava džamija, palača Topkapi, egipatska tržnica), a izlet je završio vožnjom po Bosporu. Sljedeći projektni sastanak održat će se početkom veljače u Španjolskoj - kaže prof. Štiglec.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike