Regija
ŠUMARSKI MUZEJ U BOŠNJACIMA

Razgledanjem postava đaci
uče šumarsku povijest
Objavljeno 21. studenog, 2014.
Dio muzeja je i bogata zbirka slika Josipa Babogredca

BOŠNJACI - Doći u Bošnjake, a ne svratiti u Šumarski muzej i razgledati njegov jedinstven postav, veliki je propust. Sadržajno bogat, pregledan i zanimljiv, jedan je od najljepših muzeja takve vrste u Europi i dragocjenost kojom se stanovnici Bošnjaka godinama diče i ponose. U Muzeju je sačuvano i izloženo bogatstvo tradicije organiziranoga šumarstva – izlošci svjedoče o povijesti i razvoju šumarstva – te alati koji pokazuju kako se nekada radilo, a kako se radi danas. Dio muzeja je i bogata zbirka slika Josipa Babogredca koji ju je kao svoju ostavštinu poklonio selu. S bogatstvom flore i faune spačvanskoga bazena uz koji se veže nadaleko poznata kvaliteta slavonske hrastovine, zornim prikazima vrsta drveća, njihovih presjeka i plodova, ogledno je mjesto za obrazovanje učenika i svih ljubitelja prirode. Stoga nije ni čudo što su upravo Bošnjaci uvršteni u turistički itinerer projekta „Moja lijepa Slavonija kraj Save“, u sklopu kojega će učenicima iz svih krajeva Hrvatske biti predstavljeni bogati turistički potencijali - spačvanska šuma hrasta lužnjaka, tradicijska obiteljska i turistička gospodarstva i kulturno-povijesne znamenitosti. Šumarski muzej bit će jedno od odredišta organiziranih turističkih posjeta. Predstavnike turističkih zajednica Slavonskog Broda i Županje te njihove goste kroz Muzej je proveo diplomirani inženjer šumarstva Antun Leaković i na vrlo zanimljiv način iscrpno ih informirao o svemu izloženome.

- Bila nam je želja pokazati sve alate koji su se koristili u povijesti šumarstva i sačuvati od zaborava dio šumarske povijesti, vrijednosti hrasta lužnjaka i prikazati razvoj šumarstva na ovim prostorima - rekao je Leaković.

Podsjetio je na to kako priča o organiziranom šumarstvu počinje prije više od 250 godina, a 1756. godine Marija Terezija donijela je prvi zakon, takozvana pravila o ponašanju u šumi. Na tim prostorima, napomenuo je, nekada se živjelo od šumarstva, domaći ljudi su bili kirijaši, izvlačili su drva, a ondje su se sjatili i svi ostali, iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Englezi, Francuzi, Austrijanci, i svatko je znao svoj posao - jedni su sjekli, drugi izvlačili, a gospoda su trupce odvlačili.

- Po slavonskom hrastu bili smo poznati u cijelome svijetu, svi su znali za nas, pa i parlament u Budimpešti kompletno je napravljen od naše hrastovine, što dovoljno govori o njenoj kvaliteti - zaključio je Leaković.

A od kirijanja se nekada dobro zarađivalo i sve priče o eksploataciji šuma vrtjele su se - oko dukata!

- I ovi naši dukati koje današnje djevojke i snaše nose potječu uglavnom iz šume, a manje iz poljoprivrede, o čemu najbolje govori i poslovica 'Oranje - varanje, kirija – gotov novac!' Nije tada bilo: 'Doći će dika s njive pa će me darivat', nego se govorilo: 'Kad se dika iz kirije vrati, on će mene darivati!' I dika je darivao, i to, bome, u dukatima! - kazao je Leaković.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
SRCE SPAČVANSKIH ŠUMA

Razgledavanje muzeja, složili su se posjetitelji, najbolji je način učenja povijesti, a Bošnjaci su idealna lokacija za njegovo osnivanje jer se nalaze u srcu spačvanskih šuma. A kako bi se sačuvale vrijednosti hrasta lužnjaka, potrebno je stvarati drvnu masu, a ne samo rezati šume…

Po slavonskom hrastu bili smo poznati u cijelome svijetu. Parlament u Budimpešti kompletno je napravljen od slavonske hrastovine

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike