Regija
SEZONA GRIJANJA U BABINU VIRU

Novi kotlovi za manju potrošnja plina
Objavljeno 20. studenog, 2014.

POŽEGA – Prijašnjih godina uvijek je bilo problema u sezoni grijanja u požeškom naselju Babin Vir, a nekoliko manjih zgrada izdvojilo se iz sustava i uvelo svoje etažno grijanje na plin. Manji broj stanova u većim zgradama i neboderima, koji se nisu tehnički mogli izdvojiti, imao je više cijene grijanja jer su kotlovi bili stari, ali i prekapacitirani, te su i Komunalcu donosili gubitak. Nužne su bile rekonstrukcije i toplovoda i kotlovnica.

- Radove smo izveli u obje kotlovnice i zamijenili toplovodne kotlove stare više od 30 godina. Iz njih se grije 12 stambenih zgrada s 417 stanova, oko 20 tisuća kvadrata prostora. Ova djelatnost godinama je gubitaška i dogovorili smo se da ćemo raditi na modernizaciji sustava jer se samo tako mogu smanjiti troškovi grijanja. Zamijenili smo kotlove snage 1800 kW kotlovima od 700 i 1100 kW, koji su prilagođeni sadašnjoj potrošnji. Novi plamenici imat će znatno manju potrošnju plina i očekujemo smanjenje potrošnje plina za 20 posto – istaknuo je Ante Bekić, direktor Komunalca Požega.

- Svjesni smo problema korisnika zajedničkog sustava grijanja - njihov se broj godinama smanjivao, a kapaciteti su ostali veliki. Zgrade koje su ostale, sada će, nakon dugo godina, konačno dobiti jeftinije grijanje. Da bi grijanje bilo jeftinije, građani moraju surađivati s Komunalcem i uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost, gdje smo već poduzeli neke korake, napraviti zahvate na energetskoj ovojnici, fasadi zgrade i stolariji. To će biti izazov, ali zajedno s Gradom Požegom pokušat ćemo smanjiti te gubitke – istaknuo je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je obišao nove kotlovnice. (AGM Kruna)

Odustaju od “solidarnosti”

Zadovoljan već smanjenim računima za grijanje, koje su dobili s ugradnjom razdjelnika, bio je stanar Ivo Kezić, ujedno i predstavnik stanara. “Sada smo dobili i manje kotlove, koji će zadovoljiti potrebe za toplinom za naše četiri zgrade, što će se odraziti na naše račune. Pokušat ćemo zajedno prijaviti projekte ugradnje automatskih podstanica za fondove EU. Prije smo plaćali znatno više račune, ja sam imao i više od 700 kuna mjesečno za svoj stan, a sada su mi svi računi ispod 500 kuna. Potrošnja svakako ovisi o tome koliko tko odvrne ventile, nekada i bez potrebe, a sada više nema solidarnosti, nego svatko plaća koliko potroši”, rekao je Kezić.

Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike