Novosti
PESIMISTIČNE PROGNOZE

Ekonomisti očekuju
pad BDP-a i nagodinu
Objavljeno 18. studenog, 2014.
Ekonomisti banaka otvoreno prognoziraju neuspjeh fiskalne konsolidacije

Vezani članci

PRORAČUN VLADA TEMELJI NA OČEKIVANJU RASTA BDP-A

MORH ostao bez najviše novca, dobitnik proračuna - Ministarstvo branitelja

Glavni ekonomisti iz šest najvećih hrvatskih banaka u anketi čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju publikacije “Izgledi” Hrvatske udruge banaka prognoziraju i nagodinu pad BDP-a.

U srpnju ove godine ekonomisti su u prosjeku prognozirali pad realnog BDP-a za 0,7 posto ove i rast za 0,7 posto sljedeće godine. U međuvremenu se ništa bitno nije promijenilo kada je riječ o očekivanjima za 2014. Europska komisija u jesenskim prognozama također je promijenila prognoze i očekuje pad od 0,7 posto za 2014. te rast od 0,2 posto iduće godine. MMF, pak, prognozira pad od 0,8 posto 2014., ali rast u 2015. vide malo optimističnije nego Komisija, oko 0,5 posto.

Međutim, najnovije prognoze ekonomista banaka za ovu godinu postale su pesimističnije od srpanjskih. Očekivanje realnog BDP-a sada u prosjeku iznosi -0,8 posto, a zaokret se dogodio kada je riječ o 2015. jer, nakon srpanjskog očekivanja rasta za 0,7 posto sada u prosjeku očekuju pad za 0,2 posto. Glavni razlog promjene očekivanja za sljedeću godinu leži u većem pesimizmu u pogledu kretanja na najvažnijim izvoznim tržištima. Ekonomisti su u srpnju očekivali da će realni izvoz 2015. rasti po stopi od 4,5 posto, a sada se prosječno očekivanje spustilo na 2,9 posto. Na to su vjerojatno utjecale zabrinjavajuće indicije o kretanjima u njemačkom gospodarstvu. Međutim, ne misle svi isto. Troje ekonomista očekuje pad, od kojih je najveći 0,5 posto, dvoje su na nuli, a jedan i dalje očekuje rast za skromnih 0,2 posto.

Ekonomski stručnjaci očekuju nagodinu nastavak sažimanja realne javne potrošnje za -1,5 posto te pad osobne potrošnje za 0,2 posto. Investicije bi sljedeće godine konačno mogle zabilježiti blagi rast od 0,5 posto. Nažalost, rast će, prema njihovim predviđanjima i stopa nezaposlenosti, ali vrlo blago: do 17,7 posto potkraj ove i 17,9 posto potkraj sljedeće godine.

Ekonomisti, kako stoji u analizi ankete, otvoreno prognoziraju neuspjeh fiskalne konsolidacije.. Omjer javnog duga i BDP-a iznosit će oko 82 posto potkraj ove, i oko 87 posto potkraj sljedeće godine.

Dijana PAVLOVIĆ

0,2 %

toliki pad BDP-a očekuju ekonomisti hrvatskih banaka u idućoj godini