Crna kronika
NEPRAVOMOĆNO PRESUDA SUDA U SLAVONSKOM BRODU

Profesoru šest godina
zatvora zbog pedofilije
Objavljeno 17. studenog, 2014.
Pedesetjednogodišnjem profesoru na teret se stavljaju 23 kaznena djela

SLAVONSKI BROD – Nakon više od godinu i pol dana od kada je 51-godišnji profesor osnovne škole sa šireg područja Slavonskog Broda osumnjičen za “spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina”, na Općinskom sudu donesena je nepravomoćna presuda. Nekada ugledni profesor osuđen je na šestogodišnju zatvorsku kaznu, i iz sudnice je u požeški zatvor odvezen do pravomoćnosti presude.

Optužnica je, na temelju iskaza petnaestak djevojčica i dječaka i drugih dokaza, teretila profesora hrvatskog jezika i dugogodišnjeg voditelja dramske sekcije da je u prosincu 2007. skrivenom kamerom snimao djecu dok su se preodijevala. Optužnica ga je teretila i da je u veljači 2013. počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djece mlađe od 15 godina. Ukupno mu se na teret stavljaju 23 kaznena djela.

Za vrijeme trajanja istražnog postupka 51-godišnji profesor bio je suspendiran iz škole, a nakon izricanja nepravomoćne presude izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane rada u školi u trajanju od pet godina, nakon što odsluži kaznu.

Prva informacija o privođenju renomiranog profesora odjeknula je u ožujku prošle godine kao grom iz vedra neba - u gradu i županiji - gdje je godinama bio angažiran na pripremi brojnih kulturnih manifestacija. Potom se, s jedne strane na društvenim mrežama, počeo širiti svojevrstan medijski linč prema osumnjičenom, a uslijedio je i prosvjed roditelja djece koja su bila uključena u njegovu dramsku sekciju. Drugi su ga, pak, roditelji podržavali, govoreći da je izvrstan pedagog i “njegov se rad prepoznavao kada djeca dođu u srednju školu”.

Branitelj ulaže žalbu

Okrivljenikov branitelj Zoran Matajić tijekom postupka je dokazivao kako u činjenici da je profesor dodirivao djecu dok je namještao i popravljao prije nastupa njihove kostime - nema kaznenog djela. No, sudsko vijeće to nije prihvatilo, i bez olakotnih okolnosti nepravomoćno osudilo profesora na šest godina zatvora.

- Nezadovoljni smo presudom, smatramo da klijent nije kriv i žalit ćemo se na presudu - šturo je kazao Matajić.

Najčitanije iz rubrike