Regija
NAJVEĆI PROJEKT TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Otvorena obnovljena kurija Janković
Objavljeno 4. studenog, 2014.

KAPELA DVOR – Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić zajednički su u Kapela Dvoru, nedaleko od Virovitice, u na području općine Lukač otvorili kuriju Janković.

Građevina je rekonstruirana i obnovljena u sklopu prekograničnog projekta „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle“ (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom, akronim „Drava4Enjoy“). To je najveći projekt trećeg poziva za prijavu projekata za financiranje nepovratnim sredstvima Unije iz IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007.-2013., i ujedno najveći projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska.

Vrijednost projekta iznosi 2.115.972 eura, od kojih EU sufinancira 1.798.575 eura. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Grad Szentlorinc i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Provedba je počela u travnju 2013. godine, a zadani ciljevi bit će ostvareni do kraja 2014. Osim obnove kurije Janković, u sklopu projekta rekonstruirana je i označena biciklistička ruta Pitomača – Terezino Polje, Kapela Dvor – Virovitica i Lukač – Budakovac, u ukupnoj duljini 70 km, organizirane su edukacije i trening-programi za turističke vodiče bicikliste, te biciklistički maratoni Virovitica – Szentlőrinc. Tako je kurija već u tijeku realizacije projekta bila središnja točka označenih biciklističkih staza i postala regionalni centar cikloturizma.

Na svečanosti otvorenja župan Tolušić naglasio je veliko značenje obnovljene kurije za lokalno stanovništvo, koja će upotpuniti i unaprijediti turističku ponudu i pomoći razvoju općine Lukač. Projekt je pohvalio i saborski zastupnik Josip Đakić, uz najavu daljnjih napora za stvaranje bolje sutrašnjice budućih generacija. Nazočnima su se obratili i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić te voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska Marton Szucs.

Na otvorenju obnovljene kurije Janković bili su i zamjenici župana Sanja Bošnjak, Zdravko Dijaković i Igor Pavković, gradonačelnici i načelnici s područja županije te brojni gosti. P. Žarković

Spašena 200-godišnja građevina

Impozantni dvorac sagrađen je početkom 19. stoljeća, desetljećima je bio napušten i u ruševnom stanju. Zub vremena uništavao ga je sve dok čelni ljudi Virovitičko-podravske županije i županijske Agencije za regionalni razvoj Vidre nisu odlučili od ruševine stvoriti uzorni turističko-edukacijski centar.

Projekt je vrijedan

2.115.972

eura, od čega EU daje

1.798.575

eura

Možda ste propustili...

9. SLATINSKI OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Kratofil: Naše je obrtništvo danas snažnije nego ikada

UZ GRADONAČELNIKOVU PORUKU “DA GA ČINE LJUDI”:

Đakovo slavilo Dan grada

Najčitanije iz rubrike